Віктор Ледіда, Ужгородський РЦЗ: Особлива увага — соціально незахищеним

Уже два десятиліття  поспіль Ужгородський районний центр зайнятості допомагає жителям  району в розв’язанні  одного з найгостріших і найболючіших питань сьогодення – працевлаштування, навчаючи, як не розгубитися у складній ситуації, як знайти себе, застосовувати на практиці знання й уміння. Адже не секрет, що кожна людина має покликання і дуже важливо, щоби вона займалася улюбленою справою, жила в гармонії. Сьогоднішня розмова з директором Ужгородського РЦЗ Віктором Ледідою про пріоритетні завдання центру щодо зайнятості населення у 2011 році.
– Одразу хочеться зазначити, що програмою зайнятості населення на поточний рік передбачено  надання послуг незайнятому населенню  та роботодавцям на 7-10 відсотків більше, ніж минулого року. Особлива увага приділятиметься організації та наданню послуг соціально незахищеним верствам населення, як от: дітям-сиротам, неповнолітнім, особам, звільненим із місць позбавлення волі, інвалідам тощо.

– У чому і як це виявлятиметься?

– Для  цієї категорії населення проводитимуться консультації, інформаційні семінари, але, передовсім, здійснюватиметься велика робота з роботодавцями щодо працевлаштування незахищених. Як на мене, непоганим стимулом для заохочення, а відтак активізації самого процесу, стане першочергове виділення дотацій на створення додаткових робочих місць роботодавцям, які погодяться влаштувати на роботу людину з таким соціальним статусом.

– Вікторе Георгійовичу, але, крім пріоритетних завдань, є ще й  щоденна оперативна робота у задоволенні потреб як роботодавців, так і незайнятого населення.

– Так, ви маєте рацію. У нашому центрі значна увага приділяється профорієнтаційній  роботі. Цього року кількість направлень безробітних на профнавчання для  оволодіння новими професіями значно збільшилась. Це стосується й організації оплачуваних громадських робіт, які є ефективним і доволі поширеним заходом реалізації політики зайнятості жителів сіл нашого району. Це робиться як за рахунок фінансування Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, так і за рахунок роботодавців та місцевих бюджетів.

До  цього доволі солідного обсягу робіт  варто додати й першочергове завдання нашого колективу – чітке знання ринку праці. А це передбачає тісну  співпрацю з роботодавцями, підприємцями, взаємодію з органами влади та сільськими радами, проведення спільних семінарів, нарад, «круглих столів» та інших заходів, спрямованих на успішне вирішення питань працевлаштування безробітних та своєчасного підбору кадрів для роботодавців. Тобто комплексно вирішуємо питання, пов’язані з регулюванням зайнятості населення, професійною орієнтацією, перенавчанням, працевлаштуванням, соці-альною підтримкою громадян, які тимчасово не працюють.

За  службою залишились і перевірки  по наступних видах звітності за формами 3-ПН (вільні вакансії), 4-ПН (вивільнення працівників) та 5-ПН (прийом працівників). У зв’язку з введенням в дію єдиного соціального внеску дещо змінилися й наші функції, але за неподання або несвоєчасне подання зазначених вище документів ми складатимемо протоколи та накладатимемо адміністративні штрафи.

Насамкінець хочеться поділитися й нововведеннями. З метою посилення профорієнтації молоді, насамперед учнівської, для шкіл району та м.Чоп встановлюється 13 профорієнтаційних терміналів. Станом на кінець тижня вони вже працюють у ЗОШ сіл Оноківці, Худльово, Р. Комарівці, Середнє, М. Добронь. Завдяки останнім учні матимуть змогу більш якісно дізнатися про світ професій, куди піти вчитись, знайдуть відповіді на багато інших питань, які допоможуть правильно вибрати професію. А відтак – реалізувати свої бажання, навички та здібності.

Тетяна  Павлова, “Вісті Ужгородщини”