Закарпаття: Директор приватного підприємства ухилився від сплати ПДВ майже на 3 млн. грн.

Днями працівниками податкової міліції затримали закарпатця, директора одного із приватних підприємств, який вчинив замах на ухилення від сплати 2,9 млн. грн. ПДВ.

Кримінальну справу стосовно нього за ознаками злочину, передбаченого ст. 212 ч. 3 КК України, порушив напередодні слідчий відділ податкової міліції ДПА у Закарпатській області.

Встановлено, що протягом жовтня-грудня 2010 р. директор приватного підприємства з метою штучного формування податкового кредиту з ПДВ здійснив операції з трьома фіктивними суб’єктами господарської діяльності із Вінниці та Чернівців (усі фірми відсутні за місцезнаходженням та знаходяться у стадії банкрутства і ліквідації). Варто зазначити, що порушення було виявлено під час подання в електронному вигляді декларації з ПДВ. Згодом злочинні наміри закарпатця підтвердилися і під час документальної перевірки.

Під час проведення досудового слідства керівник закарпатського підприємства перешкоджав встановленню істини по справі, ухилявся від слідства та не з’являвся на виклики до слідчого відділу. Враховуючи це, а також те, що злочин належить до категорії тяжких, і перебуваючи на волі, підприємець може ухилитися від слідства та суду, перешкоджати встановленню об’єктивної істини по справі, було винесено  постанову про його затримання. У той же день директор підприємства був затриманий та поміщений в ізоляторі тимчасового утримання. Далі за поданням слідчого податкової міліції, погодженням із заступником прокурора області Віталієм Мухіним суд виніс постанову про продовження утримання його в ізоляторі.

Нагадуємо, що подання в електронному вигляді розшифровок податкових зобов’язань та податкового кредиту з ПДВ і подальше автоматичне співставлення даних контрагентів дозволяють працівникам податкової служби оперативно виявляти та руйнувати злочинні схеми ухилення від сплати податків, схеми штучного формування податкового кредиту з метою подальшого відшкодування ПДВ та реагувати на ці незаконні дії згідно з чинним законодавством.

Перший заступник начальника податкової міліції ДПА в області Андрій Мілюченко, коментуючи цей резонансний факт, зокрема, зазначив: “Державна податкова адміністрація у Закарпатській області наголошує та попереджає, що усі спроби організаторів і виконавців незаконних схем, спрямованих на ухилення від сплати податків та інших злочинів у сфері оподаткування, будуть зупинені податковою службою, а зловмисники будуть жорстко покарані відповідно до чинного законодавства”.

ДПА України у Закарпатській області