Ужгород: В ОДА обговорили проблемні питання лісопереробної галузі та мисливських господарств Закарпаття

У п’ятницю, 11 березня, під головуванням керівника Закарпаття Олександра Ледиди відбулась нарада з проблемних питань лісопереробної галузі та мисливських господарств області. У нараді також взяли участь заступник голови обласної адміністрації Володимир Гоблик, головний лісогосподарник краю Ігор Фізик, голови районів, керівники лісгоспів та лісопереробних підприємств.
Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Ігор Фізик, коротко прозвітував щодо роботи галузі у 2010-му. Так, минулоріч на ведення лісового господарства Закарпаття було витрачено більше 157 млн. грн., а це на 15 млн. грн.. більше, аніж у 2009 році. Зріс і рівень заробітних плат у працівників галузі – сьогодні середня становить 1759 гривень. Основна частина обсягів продукції та послуг лісового господарства  припадає на лісозаготівлю. За 2010 рік її обсяги у порівнянні до відповідного періоду минулого року зросли на 14,2 %  і склали 867,8 тисяч кубометрів, з яких 68,6% – деревина від рубок формування та оздоровлення лісів, а саме – 595,7 тисяч кубометрів.
На торги була виставлена практично вся ділова деревина (309,6 тисяч кубометрів), але питома вага продажу склала тільки 10,9% від  виставлених обсягів. В розрізі районів максимальний продаж досягнуто  по Виноградівському та Берегівському районах, відповідно 74,1% та 69,1% (по дубових лісоматеріалах).
З іншого боку, саме недостатнє забезпечення сировиною та невчасна доставка найбільше турбують підприємців-лісопереробників. Скаржаться, що навіть купуючи деревину на аукціонах, вони не можуть розраховувати на її отримання в обіцяних обсягах. Лісівники ж виправдовуються: мовляв, непорозуміння в роботі виникають через відсутність техніки для перевезення деревини, але обіцяють покращити роботу.
Причини проблем, переконаний керівник краю Олександр Ледида, в неефективній співпраці лісогосподарників, підприємців та місцевої влади. Олександр Олександрович обурений фактом, що деревина для закарпатських лісопереробників часто завозиться з-за меж області – з Івано-Франківщини та Львівщини, у той час, як у держлісгоспах спостерігається недостатній рівень реалізації сировини. Звернувся очільник області і до голів районних адміністрацій з наполегливим проханням  налагодити співпрацю:
– Хочу, щоб Ви зрозуміли: нема окремо проблем держлісгоспів, підприємств чи районної влади. Є проблеми Закарпаття та його лісового фонду, який має ефективно використовуватись на благо краю. Окремо хочу попередити керівників районів: ви несете спільну відповідальність з начальниками держлісгоспів за ту ситуацію, яка складається на території району, – підсумував очільник краю Олександр Ледида.

Прес-центр ОДА