Закарпаття: В обласній ДПА свої доходи за 2010 рік вже задекларували 2179 громадян

На сьогодні до органів податкової служби Закарпатської області декларації про отримані у 2010 році доходи подали 2179 громадян. Зокрема, 159 громадян задекларували доходи у вигляді спадщини, 111 – доходи від здавання в найм нерухомого майна, 17 – від продажу рухомого майна, 4 громадян задекларували отримані іноземні доходи, 7 – інвестиційний прибуток та 1 декларацію подав громадянин Німеччини, який має статус резидента України.
Більшість (86,7%) поданих декларацій, або 1890, – це декларації з метою реалізації права на податковий кредит. 1706 громадян претендують на повернення частини сплаченого податку у зв’язку витратами на навчання, 84 –  на сплату відсотків  за іпотечним кредитом та  100 – за договорами страхування життя.

Нагадуємо,  згідно із Податковим кодексом України податкову декларацію за наслідками 2010 звітного року слід подати до 1 травня 2011 року .

Річна декларація про майновий стан і доходи, отримані 2010 році, подається громадянами – платниками податку, які зобов’язані подавати таку декларацію згідно із нормами Закону України “Про податок з доходів фізичних осіб” (діяв у 2010 р.) та протягом 2010 року отримували доходи, зокрема:

– від осіб, які не є податковими агентами (тобто осіб, які не утримували податок );
– від нерезидентів (іноземні доходи);
– від здійснення операцій з інвестиційними активами (продаж цінних паперів, корпоративних прав та інше);
– від надання майна в оренду фізичним особам;
– у вигляді виграшів у гральних закладах;
– від фізичних осіб, які не є суб’єктами підприємницької діяльності;
– у вигляді спадщини та подарунків;
– як додаткове благо;
– інші доходи, які не були оподатковані протягом року за місцем виплати доходу.

За бажанням громадяни подають декларації з метою одержання податкового кредиту.

Бланки декларацій та консультації по їх заповненню можна отримати безкоштовно у податкових інспекціях за місцем проживання, де створені всі необхідні умови для вчасного їх подання.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА у Закарпатській області