Закарпаття: В Ужгороді на “круглому столі” поговорили про “плюси і мінуси” економічних реформ

Цієї п’ятниці, 18 березня, під головуванням першого заступника голови обласної ради Володимира Закуреного відбулося засідання за «круглим столом», в якому взяли участь новообрані сільські голови краю. Йшлося про роль органів місцевого самоврядування в соціально-економічному розвитку Закарпаття (в контексті «Програми економічних реформ в Україні на 2010-2014 роки»).
Відкриваючи засідання, Володимир Закурений зазначив, що пропонована Програма реформ «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» розроблена на виконання поставленого Президентом України завдання з відновлення економічного зростання й модернізації економіки країни. Реформи спрямовуватимуться на побудову сучасної, стійкої, відкритої і конкурентоспроможної у світовому масштабі економіки, формування професійної й ефективної системи державного управління, і зрештою – на підвищення добробуту українських громадян.
Програма охоплює широкий спектр стратегічних перетворень за п’ятьма напрямами:
1. Створення базових передумов економічного зростання.
2. Формування режиму максимального сприяння бізнесу.
3. Модернізація інфраструктури й базових секторів.
4. Збереження й розвиток людського та соціального капіталу.
5. Підвищення ефективності державного управління шляхом реформування державної служби і виконавчої влади.

Перший заступник голови облради наголосив, що для реалізації згаданої Програми необхідно ухвалити 114 законопроектів.
Відтак головуючий інформував присутніх про існуючі проблеми, завдання та мету Програми реформ, поділився своїм баченням вирішення окремих проблем.
До слова, на нещодавньому засіданні Консультативної ради, яку минулого тижня провів Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, розглянуто питання законодавчого забезпечення адміністративно-територіальної реформи в Україні. Наголошувалося на необхідності створення єдиної законодавчої основи проведення реформи органів місцевої влади, на прийнятті політичного документу, який би визначав напрямки її проведення.
Основу увагу учасників «круглого столу» Володимир Закурений зосередив на реалізації органами місцевого самоврядування делегованих повноважень. Обговорено і реформу податкової системи, міжбюджетних відносин, системи пенсійного страхування, освіти, медицини, житлово-комунального господарства, розвиток фінансового сектору тощо.

Прес-служба облради