Закарпаття: Освітянська колегія ОДА розглянула питання розвитку дошкільної освіти у регіоні (ФОТО)

Питання розвитку дошкільної освіти стало одним з головним, що розглядалося під час спільного засідання колегії управління освіти і науки облдержадміністрації та освітянської комісії обласної ради, яке відбулося у четвер, 31 березня. Участь у заході взяли і заступник голови облради Андрій Сербайло, заступник голови постійної комісії облради з питань освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики, фізкультури і спорту, національних меншин та інформаційної політики Юрій Переста, депутати обласної ради, начальники відділів освіти.

Про інноваційні підходи органів місцевого самоврядування та органів управління освітою щодо забезпечення охоплення дошкільною освітою дітей доповідав начальник управління освіти та науки ОДА, депутат облради Михайло Мотильчак. Він повідомив: минулоріч охоплення дітей дошкільною освітою всіма її формами вдалося збільшити до 51% та дітей п’ятирічного віку – до 92%. У 2010-тому відкрито 2 нові дитсадки, ще в дев’яти відновлено роботу, запрацювало 39 дошкільних груп. Витрати на перебування однієї дитини в дитсадку зросли до 7 тисяч гривень на рік.
Щодо 2011-го року, то в області в кожній адміністративній одиниці розроблено план розвитку мережі дошкільних навчальних закладів. Так, заплановано вести в дію 3 дошкільні навчальні заклади (Виноградівський район – с. Дюла, Мукачівський – с. Червеньово, Перечинський – с. Дубриничі); виділити 5 земельних ділянок для будівництва дитсадків (м. Ужгород – 1, Мукачівський район – 3 (села Лучки, Визниця, Лецовиця), Перечинський район – 1 (с. Вільшанки); відновити роботу 13 закладів (Міжгірський район – 4, Мукачівський, Рахівський, Хустський – по 2, Виноградівський, Воловецький, Іршавський – по одному); створити 6 навчально-виховних комплексів (Мукачівський район – 2 (с. Плоскановиця, Микулівці), Берегівський – с.Горонглаб, Виноградівський с.Н.Клиново (Оклі), Ужгородський – с.Галоч, Хустський – с. Поточок); поновити роботу 94 груп у діючих закладах повернути дві будови та ще дві придбати. Також планується охопити соціальним патронатом 1267 дітей, які з різних причин не можуть відвідувати дошкільні навчальні заклади.
Михайло Мотильчак як позитив відзначив прийняте на останній сесії обласної ради рішення про виділення майже чотирьох мільйонів гривень на розвиток дошкільної освіти краю. Ці кошти народні обранці спрямували на будівництво та оновлення 11 дитсадків.
Також в області є чимало прикладів залучення спонсорських коштів на реконструкцію дитсадків. За підтримки чеського краю Височіна в селі Стужиця на Великоберезнянщині будують новий дошкільний заклад. На Берегівщині будувати садочки допомагають благодійники з Голландії та Угорщини. На Свалявщині місцеві ради залучають інвестиції Українського фонду соціальних інвестицій для розширення мережі освітніх закладів.
Заступник голови обласної ради Андрій Сербйло наголосив: увага має акцентуватися не лише на кількісному охопленні дітей дошкільною освітою, а й насамперед на якості виховного процесу.
– Для дітей необхідно створити рівні можливості – як для тих, хто мешкає в обласному центрі, так і малечі із будь-якого села гірського району. Маємо також працювати над тим, щоби всі дошкільнята п’ятирічного віку області відвідували дитсадки. В школу треба йти підготовленим, – констатував Андрій Сербайло.
На спільному засіданні колегії та депутатської комісії запропоновано управлінню освіти та науки подати до обласної ради проект програми розвитку дошкільної освіти на період до 2017-го року. Також пропонується активізувати роботу з виготовлення актів на землю та будівель дитсадків. Ще одна ініціатива – створити банк даних досвіду роботи міських та районних управлінь освіти з інноваційних підходів до створення базових дошкільних закладів.

Прес-служба облради