Ужгород: У місті налічується від 3 до 5 тисяч безпритульних собак

У четвер, 31 березня, керівник краю Олександр Ледида побував в Ужгородській міській лікарні ветеринарної медицини. Керівник краю оглянув заклад та поспілкувався з персоналом.Головною темою розмови стала, звичайно ж, проблема безпритульних собак обласного центру. Упродовж останніх п’яти років, за офіційною інформацією, в місті зареєстровано три випадки сказу – у двох кішок та одної собаки. Лише за приблизними підрахунками таких в Ужгород налічується від 3,5 до 5 тисяч. За три роки одна молода самка народжує в середньому 360 щенят, повідомили Інтернет-виданню  zakarpatpost.net  в прес-центрі ОДА.

Проблемними районами ветеринари вважають вул. Декабристів (р-н «П’яного базару»), вул. 8 березня, вулиці Легоцького та Чорновола. Тому питання стерилізації та утримання тварин сьогодні стоїть найбільш гостро. І стосується воно кожного, вважає керівник Закарпаття Олександр Ледида. Адже відповідати за долю тварин має не лише влада чи ветеринари, а й власники собак. Часто саме через безвідповідальність людей тварини потрапляють на вулицю:

–  Маємо налагодити і систематизувати цю роботу, виділити відповідні кошти та земельну ділянку, де можна облаштувати притулок для бездомних тварин. Ці питання, безумовно, стоять у порядку денному як обласної, так і міської влади. Вирішувати проблему маємо спільно – адже вона стосується всього суспільства.

Ветеринари кажуть: спеціалістів для проведення операцій вистачає. А от грошей  нема:
– За нашими підрахунками, стерилізація одної собаки коштує близько 150  гривень. На утримання собаки, її годування йде 10-15 гривень щоденно. Тримати тварину у нас можна від п’яти до семи днів. Тож самотужки фінансувати всі ці заходи, на жаль, можливості нема, – пояснює Ліліана Ігнацевич, начальник управління ветеринарної медицини в м. Ужгород. У найближчих планах міського управління – розробити програму стерилізації собак. Щодо фінансування – звертатимуться до міської влади.

zakarpatpost.net