В Ужгороді заклали найдовшу сакурову алею в Європі

В обласному центрі Закарпаття посадили півтори сотні «сакур єднання». Таку символічну назву має тривала акція, ініційована Міністром з питань надзвичайних ситуацій Віктором Балогою, під час якої деревця японської вишні з’являються у містах і містечках краю. Цієї весни садіння сакур ще й має на меті висловити підтримку японському народові, котрий переживає трагедію.

Закладена в Ужгороді алея, яка простяглася двома набережними Ужа – Київською та Слов’янською, сягає близько двох кілометрів. У перспективі вона буде ще подовжена, – розповів Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов, котрий саджав сакури разом з міністром з питань надзвичайних ситуацій Віктором Балогою, головою Закарпатської ОДА Олександром Ледидою, головою Закарпатської обласної ради Іваном Балогою та Надзвичайним та повноважним Послом Японії в Україні – паном Тадаші Ідзава.

Дипломат зазначив, що йому, як представнику своєї країни, дуже приємно бачити таку підтримку японського народу закарпатцями. Ужгородські школярі подарували Послу малюнки, створені малечею для японських однолітків і кошик цукерок. Зворушений пан Ідзава пообіцяв усе урочисто передати дітям своєї країни.

«Цією акцією закарпатці ще раз довели, що є дуже толерантними людьми, готовими робити все для того, аби світ об’єднався заради миру, любові і надії. Гадаю, це є добрим прикладом для всієї України. Для Ужгорода це, безперечно, знакова подія. Я дуже радий, що зараз тут присутній пан Посол Японії в Україні. А сакури, подаровані Віктором Балогою, переконаний, прикрашатимуть Ужгород, яким ми всі зможемо пишатися», – зазначив Віктор Погорєлов.

До висадки деревець на алеї, котру уже можна вважати найдовшою сакуровою алеєю в Європі, долучилися представники влади Ужгорода та краю, депутати міської та обласної рад, інтелігенція, громадські діячі. Сакури вже протягом десятиліть є одним із символів Ужгорода й окрім багаторічних дерев, які щороку прикрашають місто, від осені півсотні «сакур єднання» ростуть у «Новому» районі, кількадесят дерев японської вишні вже втретє заквітнуть на Православній набережній Ужгорода.

Як повідомив міський голова, сакури в Ужгороді висаджуватимуть щороку. Цього ж дня 45 деревець сакури посадили й на території «університетського містечка» – близь стоматологічного факультету УжНУ, – повідомила газеті «НЕДІЛЯ» прес-секретар Ужгородського міського голови Алла Хаятова.

nedilya.at.ua