Закарпаття: 81 відсоток поданих у ДПА декларацій про доходи мають за мету реалізацію права на податковий кредит

Державна податкова адміністрація у Закарпатській області нагадує, що наближається до завершення кампанія з декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2010 року.

Кампанія декларування доходів цього року проводиться відповідно до норм саме Закону №889 та не має значних відмінностей від минулорічної. Суттєвим, на що слід звернути увагу, є те що Податковим кодексом України, починаючи з 2011 року, продовжено термін декларування доходів фізичних осіб до 1 травня.

На сьогодні до органів податкової служби Закарпатської області декларації про отримані у 2010 році доходи подали 4596 громадян.

868 декларацій подали громадяни, які були зобов’язані це зробити.  Зокрема, 265 громадян задекларували доходи у вигляді спадщини,  274 – доходи від здавання в найм нерухомого майна, 78 – від продажу рухомого майна, 17 громадян задекларували отримані іноземні доходи, 26 – інвестиційний прибуток та 14 декларацій подано громадянами інших країн, які мають статус резидентів України.

Більшість (понад 81%) поданих декларацій, або 3728, – це декларації з метою реалізації права на податковий кредит.

3392 громадян претендують на повернення частини сплаченого податку у зв’язку з витратами на навчання, 121 –  на сплату відсотків  за іпотечним кредитом та 215 – за договорами страхування життя.

Допомогу у заповненні декларацій (бланки яких надаються безкоштовно) громадяни можуть отримати у податковій інспекції за місцем проживання.

ДПА у Закарпатській області звертається до громадян із проханням не відкладати подання декларації про доходи на останній звітний день, а зробити це заздалегідь, виконавши свій конституційний обов’язок перед державою та суспільством.

Зауважимо, що реалізувати своє право на податковий кредит за витратами, понесеними у 2010 році, можна також лише до 1 травня 2011 року, а не впродовж усього року, як було раніше.

Оскільки останній день подання річної декларації (30 квітня) припадає на вихідний день, то останнім днем подання декларації у 2011 році буде 3 травня (пп.49.20 Податкового кодексу).

ДПА у Закарпатській області