Іван Бушко: “Довкілля — це екологічне обличчя Закарпаття”

14 квітня відбулося позачергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Вів засідання в.о. голови Закарпатської облдержадміністрації Іван Бушко. Йшлося про ситуацію, що склалася навколо полігону твердих побутових відходів в селі Барвінок та дотримання вимог санітарних норм вздовж залізничних колій, на переїздах та під’їзних шляхах.
Ситуація на сміттєзвалищі у селі Барвінок, розташованому в Ужгородському районі, залишається складною. Нещодавно на полігоні знову виникла пожежа, яку рятувальники ліквідовували понад 4 дні.
Проаналізувавши надану доповідачами інформацію, комісія висловила невдоволення вжитими заходами, які застосовуються для врегулювання ситуації. Тенденція збільшення відходів зберігається, натомість їх утилізація, переробка та захоронення не відповідає нормам екологічної безпеки. Комісія доручила Ужгородському міськвиконкому, управлінням МНС та житлово-комунального господарства облдержадміністрації розробити плани з локалізації загорань на полігоні в с. Барвінок, забезпечити належне фінансування гасіння пожеж. Правоохоронні органи повинні перевірити факти умисного підпалу відходів.
Другим питанням на порядку денному було дотримання санітарних норм на території області. На виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації «Про благоустрій населених пунктів та встановлення єдиного санітарного дня з очищення території області» 7, 11 та 12 квітня були проведені обстеження територій краю. Василь Романець, начальник управління житлово-комунального господарства ОДА, відзначив позитивну роботу у цьому напрямку в Берегівському, Воловецькому і Свалявському районах. На противагу цим територіям ситуація з відходами у Велико-Березнянському районі є не врегульованою. Саме тут виявлено велику кількість несанкціонованих сміттєзвалищ. Іван Бушко висловив стурбованість таким станом речей з екологію області.
– Ми повинні розуміти, що Закарпаття – рекреаційно-туристичний край і сміття на узбіччях доріг, берегах річок, поблизу залізничних колій – не сприяє позитивному іміджу нашого краю. Це питання потрібно вирішити, адже довкілля – це екологічне обличчя Закарпаття, – констатував Іван Бушко.
Рішенням комісії райдержадміністрації, міськвиконкоми спільно з сільськими, селищними радами, обласним установам та організаціям повинні забезпечити план заходів, який передбачає проведення необхідного обсягу робіт з благоустрою в містах та селах краю.

Прес-центр ОДА