Закарпатці молилися до Чудотворної ікони Божої Матері

Чудотворна ікона Божої Матері «Скоропослушниця» відвідала Свято-Успенсько-Володимирський храм міста Тячів, де вірники мали унікальну нагоду вклонитись святині.

Парафіяни, на чолі з настоятелем Собору Михаїлом Бонкою та хранителем чудотворної святині прот. Сергієм, під урочисті піснеспіви, що прославляють Заступницю роду людського, внесли святу ікону під зводи храму, де вона була встановлена для поклоніння.

Потім от.Сергій розповів, що наразі ікона Божої Матері “Скоропослушниця” здійснює хресний хід Хустсь­кою єпархією. До цього вона побувала в різних куточках країни. Вірники слухали розповідь хранителя ікони про прославлення чудотворного образу та дивовижні події зцілень й допомоги, які являла Божа Матір людям від ікони. Прихожани прикладали до святині хрестики, іконки і просили здоров’я, допомоги.

Настоятелем Свято-Успенсько-Володимирського собору було відслужено Акафіст з молебнем перед образом Пречистої Богоматері, після якого миряни знов поклонялися і прикладалися до ікони.

Відомо чимало чудотворних ікон Божої Матері: Володимирська, Єрусалимська, Почаївська, Іверська… Серед них і образ “Скоропослушниця”. Можливо, він і поступається першим за давністю написання, проте з-поміж інших цей чудотворний образ вирізняється тим, що отримав свою назву від Самої Цариці Небесної! Так, саме Пресвята Діва Марія висловила бажання іменувати Свій образ «Скоропослушниця».

Цей стародавній чудотворний образ, знаходиться на Святій Горі Афон, що в Греції в монастирі Дохіар. Монастирські перекази відносять час її написання до Х століття, до часів життя настоятеля обителі святого Неофіта. У 1664 році ікона проявила себе. Чернець, що слідкував за трапезою, проходячи вночі з запаленою лучиною, почув голос від образу над входом, який закликав його не коптити ікону. Монах подумав, що це жарт когось із братії, і наступного разу знову пішов з лучиною. Раптом він осліп. Тоді тра­пезник зрозумів, що попередженя дійсно було від ікони Божої Матері. Після того він почав молитися перед іконою, благаючи пробачити його. І чернець отримав зцілення – до нього повернувся зір. Божа Матір звернулася до нього з проханням називати цю ікону “Скоропослушницею”, тому що вона обіцяє надавати допомогу і зцілення всім, хто страждає. Відтоді чудотворна ікона багатьом людям подала зцілення – духовне, тілесне, а також – надію на одужання.

Пресвята Матір Божа понині виконує Свою обіцянку – виявляє швидку допомогу і втіху всім, хто припадає до Неї з вірою.

Через цю святу ікону Пресвята Богородиця здійснює багато чудес: сліпим дарує зір, зцілює розслаблених, кріпить духовно. Особливими були випадки одужання від падучої хвороби і біснування. Бага­тьох позбавляла Богородиця від корабельної аварії, визволяла з полону.

Списки з чудотворної Афонськой ікони «Скоропослушниця» завжди користувалися великою любов’ю і шануванням. Багато з них прославились чудесами.

Подарувавши людям духовну радість, чудотворна ікона відправилася далі хресним ходом. Милість Цариці Небесної не має меж ні у просторі, ні у часі! Нині ми вкотре можемо у цьому переконатися.
 
Людмила Кричфалушій 

rionews.com.ua