Влада занедбала пам’ятник січовикам на Верецькому перевалі

На кордоні Закарпаття та Львівської області, на Венецькому перевалі, під загрозою знищення опинився пам’ятник січовикам, які у 1939 році відстоювали самостійність Карпатської України, і яких розстріляли саме на цьому перевалі.

Як повідомляє Укрінформ ФОТО, відкритий 21 липня 2008 року, монумент наразі перебуває у занедбаному стані – основа монументу просіла, почала руйнуватися, центральна частина, яка мала би символізувати вівтар, поросла бур’яном.

Як уже повідомлялоcя пам’ятник бійцям Карпатської Січі, розстріляним на Верецькому перевалі польською та угорською окупаціними владами, споруджували на швидку руку, аби “компенсувати” несприйняття українськими організаціями краю спорудження угорського монументу, який символізував начебто перехід угорських племен через Верецький перевал.

Заслужений художник України Степан Шолтес, чий проект і було визнано кращим, створив архітектурну композицію із 3-х пілонів, які об’єднані між собою і завершуються хрестом. Таким чином, пам’ятник має вигляд каплиці. Всередині розташований куб із чорного андезиту, який символізує вівтар. На кубі – напис українською та англійською мовами: „На вшанування пам’яті героїв, які пожертвували своїм життям за незалежність, свободу та процвітання України”. Спорудження пам’ятника профінансувала обласна влада Закарпаття, виділивши з обласного бюджету 300 тисяч гривень.

zakarpattya.net.ua