Закарпаття: На Верецькому перевалі досліджують поховання загиблих за Карпатську Україну

На Верецькому перевалі пошуковці комунального підприємства Львівської обласної ради «Доля» на чолі з його директором, депутатом Львівської обласної ради Святославом Шереметою досліджують поховання полеглих за Карпатську Україну.
До розкритої археологами могили з останками сімох стрільців Карпатської Січі, розстріляних у березні 1939 р. польськими прикордонниками, навідалися ще представники Львівської облради та Закарпатської облдержадміністрації, Воловецької і Сколівської районних рад, сільських громад сіл Жупани та Лази та журналісти.

Виступаючи перед присутніми, голова Львівської облради Олег Панькевич радив не бути байдужими до пам’яті тих, хто поклав своє життя на вівтар незалежності України. Він закликав громадськість приступити до пошуку і збору інформації про ще невіднайдені поховання героїв-українців, полеглих у боротьбі за становлення української держави.

«Тільки наша довічна пам’ять є подякою їм за ту боротьбу, яку вони вели за незалежність України. Завдяки небайдужим людям – Івану Дербалю, Михайлові Грига з села Лази та пошуковцям з «Долі» тепер ті молоді галичани, останки яких покояться тут, в могилі, матимуть молитву – молитву нашої пам’яті», – сказав Олег Панькевич в присутності громадськості й передав через сельчан для Івана Дербаля та Михайла Григи наручні годинники – як пам’ятні подарунки від Львівської обласної ради.

В пообідню пору голова облради Олег Панькевич побував на місці майбутнього меморіального комплексу національно-визвольних змагань на Верецькому перевалі, поряд із старим шосе, що веде із Львівщини на Закарпаття. До речі, там вже є одна братська могила, в якій у 2008 році пошуковці КП ЛОР «Доля» перепоховали останки карпатських січовиків, розстріляних поляками у 1939 році неподалік закарпатського села Верб’яж.

zaxid.net