Закарпаття: На фестивалі “Верховинська яфина” з’їли 2 тонни чорниць

У неділю, 7 серпня, у селі Гукливий Воловецького району відбувся фестиваль «Верховинська яфина». Цього разу головну для мешканців гірського краю ягоду урочисто завезли на фестиваль квадроциклами, а  до першого пам’ятника чорниці, відкритого торік, додали нову металеву ягідку. Організатори фестивалю обіцяють, що з кожним роком така традиція збільшуватиме кількість «плодів» на постаменті.

 Пам’ятник яфині став ще однією цікавою сучасною туристичною принадою Гукливого поряд із єдиним на просторах СНД мілітарі-готелем «Грін Гоф» – інформацію про них розповсюдили чимало світових ЗМІ, забезпечуючи позитивний імідж усьому краєві.

На самому святі гостям пропонували придбати як саму чорницю, так і різноманітні страви і напої з неї – млинці, вареники, приготовлені на парі, гомбовці, тістечка, а також компот з яфин, чай з листя чорниць та міцну «яфинівку». Як відомо, для місцевих мешканців це один із основних сезонних видів заробітку – влітку усією родиною люди піднімаються в гори збирати чорницю, щоб реалізувати її заготівельникам чи на ринках.

Для цього вони встають ще до сходу сонця, долають в дин бік іноді й десятки кілометрів та повертаються із важкою ношею в руках. Як розповів сільський голова Гукливого Федір Бирак, вартість ягід залежить від урожаю: якщо торік заготівельна ціна 1 л у такий час складала 15 грн, то зараз – 30 і більше грн. Щодо заробітку, який чорниця приносить селянам, Ф. Бирак розповів: «Якщо файна яфина, то можна зібрати до 50 літрів за день».

Ще одна працівниця сільради Ганна Сидорак під час фестивалю поділилася із власкором каналу «Інтер» інформацією, що за сезон може заробити яфинами кілька тисяч гривень, що є її піврічною зарплатою спеціаліста.

Федір Бирак також повідомив, що чорнична столиця України – Гукливий – сподівається на відкриття гірськолижного курорту, який, можливо, з’явиться тут до 2020 року і привабить ще більше туристів.

 

 

 

 

 

 

Щодо самого фестивалю, то його гості насолоджувалися якісними виступами відомих гуртів «Гудацька тайстра» та «АГА», які виконували, відповідно, улюблену народну музику і легендарні хіти рок-н-ролу. Ведучими свята були одні з найкращих фахівців цієї справи – Микола Анброх і Денис Лагодін. До організації фестивалю крім мілітарі-готелю «Грін Гоф» та місцевої сільради долучилися також кафедра туризму УжНУ, Турінфоцентр Закарпаття, освітній центр «Паннонія» та Корпорація свят “НеПонял”.

Окрім основної тематики фестивалю – страв і напоїв з чорниць – звичайно, не обійшлося без м’яса та інших страв, за які нерідко критикують закарпатські фестивалі. Водночас організатори «Верховинської яфини» впровадили практику, за якої місцеві мешканці (чи й приїжджі, але із виробами на яфинну тематику) не сплачували жодного внеску за можливість продавати свої товари, натомість «всюдисущі» власники наметів з шашликами, пивом, цукровою ватою сплачували невелику суму. Ці гроші вирішено використати для потреб 4 дитсадків, які діють у селі.

«Забезпечимо щиру усмішку і фіолетові губи», – каже головний ініціатор та організатор свята Олександр Сухецький і пояснює: «Ми радіємо, коли бачимо «сліди» після куштування чорниці на усміхнених обличчях гостей фестивалю. Це означає, що люди поласували яфинами, які дарують здоров’я. Адже лікувальними є і листя, і плоди цієї ягоди. У листі містяться органічні кислоти, вітамін С, дубильні речовини, ефірні масла. А ягоди багаті пектиновими речовинами, вони допомагають швидко виводити з організму токсини, солі важких металів, а також радіонукліди».

Гість із Франції, який відвідав фестиваль – Алекс Гришкевич – розповів, що зачарований святом яфин. «У Європі, як правило, фестивалі проводяться з комерційною метою, натомість тут усе зробленого для людей і щиро від душі», – каже французький учасник фесту. Він також зізнався, що з насолодою посмакував страви, які пропонувалися на «Верховинській яфині».

 

 

 

 

 

 

Для довідки.
Чорниця дуже вибаглива до вологості ґрунту та світла, тому поширена не всюди. Краса Карпатських гір, цілющість гірського повітря та ідеальні природні умови зумовлюють щедрі врожаї та екологічну чистоту чорниці, особливо на Воловеччині. Село Гукливий, у якому проводять фестиваль «Верховинська яфина», розташоване у самому серці Боржави біля підніжжя гори Великий Верх, на полонині якої — одне з найбільших «чорничних полів» України. Столицею чорниці в Україні село Гукливий визнане тому, що тут — одне з унікальних природних місць, яке завдяки своїй висоті є ідеальним для дозрівання яфин у співвідношенні погоди, природних умов та кількості опадів.

Фото Олександра Богданова