Закарпаття: Обласна рада VІ скликання провела свою п’яту сесію

12 серпня відбулося пленарне засідання п’ятої сесії облради VІ скликання, яке провів голова ради Іван Балога .У роботі пленарного засідання взяв участь Міністр МНС України, депутат облради Віктор Балога, який висловив депутатам ряд думок щодо обговорюваних питань і поділився своїм баченням на предмет включення фундаментальних цілей у розробку проектів рішень.

На початку пленарного засідання очільник облради інформував крайових депутатів про результати роботи ради у міжсесійний період. А вона була насиченою, плідною.

Так, 3 червня в Ялті відбулося засідання Ради регіонів під головуванням Президента України, у якому взяли участь перші керівники області – голова облради та голова ОДА.

5-7 червня крайова делегація на чолі з головою облради відвідала з офіційним візитом Австрію. Під час зустрічі з головою уряду Верхної Австрії Йозефом Пюрінгером йшлося про залучення інвестицій в область, насамперед у сферу енергозбереження та комунальну галузь (збір та утилізація побутових відходів). Відбулися зустрічі у парламенті федеральної землі Верхня Австрія з графинею Шенборн і керівництвом Відня. Одночасно на зустрічі з керівництвом АВЕ-груп було домовлено, що вже цього року компанія розпочне працювати в Ужгороді, а згодом і в інших районах області. 9 серпня в Ужгородській міській раді вже відбулася нарада за участю керівництва області та представників компанії АВЕ в Закарпатській області, на якій йшлося про початок реалізації нового проекту в комунальній сфері міста – збору та вивозу побутових відходів.

9 червня закарпатська делегація, яку очолив керівник облради, побувала в угорському місті Ніредьгаза для ознайомлення з роботою комунальних служб міста. Їй було презентовано системи управління та контролю якості води компанією ЗАТ «Ніршийгвіз».

28 червня під час зустрічі керівника Закарпатської обласної ради з головою ради Загальних Зборів області Боршод-Абауй-Земплен Роландом Менді та депутатом Угорського парламенту Рігардом Гирчіком було досягнуто домовленостей стосовно налагодження добросусідських відносин з нашою областю та підписано відповідний договір про співпрацю ще з одним регіоном Угорщини – областю Боршод-Абауй-Земплен. До речі, на розгляд пленарного засідання п»ятої сесії, серед інших, було винесено і питання про встановлення партнерства між Закарпатською областю та містом Відень, а також з областю Боршод-Абауй-Земплен.

22–24 червня під час візиту представників депутатського корпусу облради та керівників деяких районів у край Височіна Чеської Республіки відбулися перемовини про перспективи подальшої співпраці наших регіонів. Уже цього року, як повідомив Іван Балога, на умовах співфінансування реалізується 11 гуманітарних, культурних проектів, зокрема щодо реконструкції освітніх і медичних закладів у гірських районах нашої області. Наприкінці липня область відвідала делегація краю Височіна, яку очолив керівник крайової адміністрації Зденек Кадлец. Здійснено огляд об’єктів, які наступного року фінансуватимуться із бюджету краю Височіна.

12 липня відбувся регіональний семінар, яким на Закарпатті розпочато другий етап проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», що триватиме 4 роки. Про фінансування цього проекту 31 травня у Брюсселі уклали угоду Україна і Європейська комісія. Як підкреслив Іван Балога, підписано Угоду про партнерство між облрадою, ОДА та Програмою розвитку ООН. Райони області вже подали заявки на участь у проекті.

Цього ж дня в Ужгороді було підписано договір між «Агентством регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» Закарпатської обласної ради та міжнародною організацією щодо формування міжнародної асоціації кластерів «Тиса». Цю асоціацію формують уже п’ять країн – Угорщина, Румунія, Словаччина, Сербія та Україна. На зустрічі представників асоціації з головою облради йшлося про залучення інвестицій з єврофондів в економіку краю, зокрема для поліпшення якості води в річці Тиса та впровадження відновлювальної енергетики.

Відтак головуючий привітав депутатів обласної ради, що відсвяткували свій день народження, за період, що минув від попереднього засідання, а таких було 24 осіб. Серед іменинників – Павло Балога, Андрій Масло, Степан Деркач,Богдан Кинів, Василь Ковач,Василь Ігнатко, Олег Палінкаш, Іван Курах, Віктор Балога, Мирослав Щербей, Дмитро Андріюк, Федір Харута, Іван Біляк,Олександр Яцканич, Чабо Пейтер, Михайло Лакатош, Петро Грицик, Василь Чурей, Сергій Ковач, Михайло Качур, Володимир Закурений, Федір Райчинець, Ілля Токар, Роберт Бровді. Разом із тим Іван Іванович привітав ще чотирьох достойних краян з високою відзнакою за сумлінну працю і високий професіоналізм та виконав приємну місію – вручив Грамоти Верховної Ради України, а саме: Томашу Ласловичу Горвату – вчителю фізичної культури Свалявської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів №1 Закарпатської області; Іванові Степановичу Лемаку – директору Науково-практичного об’єднання «Реабілітація», доктору медичних наук, старшому науковому співробітнику; Іванові Івановичу Лофердюку – голові Рахівської міської організації Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів – інтернаціоналістів) Закарпатської області; Іванові Івановичу Рубішу – голові правління Мукачіської районної споживчої спілки Закарпатської облспоживспілки.

Голова ради інформував присутніх в залі ще про одну новину: попередньо до пленарного засідання політична партія «Сильна Україна» подала в облраду повідомлення щодо створення депутатської фракції «Сильна Україна» у складі чотирьох депутатів: Михайла Михайловича Поповича, Сергія Васильовича Ковача, Павла Павловича Черевка, Василя Івановича Чурея. Керівником фракції «Сильна Україна» в облраді обрано М.М.Поповича. Уповноваженим представником до складу президії облради обрано В.І.Чурея.

Після чого головуючий оголосив пленарне засідання V сесії обради відкритим. Серед запрошених для участі в ньому були керівники ОДА, народні депутати України, голови РДА, райрад та міські голови, керівники правоохоронних органів, керівники окремих управлінь ОДА, установ і організацій області, а також представники акредитованих в облраді ЗМІ.

За традицією очільник облради оприлюднив нові кадрові призначення в області, які відбулися за цей період. Так, головою Закарпатського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України призначено Андрія Басараба, директором Державного архіву області – Михайла Місюка. Згідно з Регламентом роботи обласної ради всі питання, пропоновані до порядку денного сесії, як йшлося в попередні повідомленнях, були уважно вивчені на засіданнях простійних депутатських комісій та доопрацьовані на засіданні президії обласної ради.

До слова, президія облради внесла пропозицію виключити та відправити на доопрацювання проект рішення Про надання згоди на прийняття майна у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області майна – спортивного комплексу «Спартак» (м. Ужгород), яку депутати підтримали майже більшістю голосів. Як і рекомендацію президії включити в порядок денний сесії клопотання щодо нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України і таких шанованих краян, як Ігоря Свища, Станіслава Сухана, Олега Галика.

Затим депутати затвердили порядок денний та регламент роботи пленарного засідання п’ятої сесії облради, а також розглянули депутатські запити, у т.ч. із голосу.

Після цього депутати перейшли до розгляду питань порядку денного та серед перших прийняли рішення Про Програму розвитку дошкільної освіти в Закарпатській області на період до 2017 року, Про Програму створення Наукового парку «Ужгородський національний університет», Про Програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства Закарпатської області на 2011-2014 роки. Відтак переважною більшістю голосів внесли зміни та доповнення до Програми правової освіти населення області на 2009-2011 роки, до Програми «Турбота» щодо посилення соціального захисту малозабезпечених категорій громадян у 2011 році, до Програми оптимізації теплопостачання населених пунктів області на 2011 рік, до Обласної програми розвитку фізичної культури і спорту на 2007 – 2011 роки, до рішення обласної ради від 28 грудня 2010 року № 127 «Про обласний бюджет на 2011 рік та ін..

Також депутати вирішили створити комісію, яка б вивчила ситуацію з відселенням людей з Солотвина. «Ми на це питання даємо чітку і лаконічну відповідь: діємо до нормативно-правової бази, законодавства України. Доручення уряду з цього питання виконує обласна державна адміністрація. Цією проблематикою опікується міністерство надзвичайних ситуацій. Кошти виділяються для відселеннях людей з будинків, які знаходяться в зоні проваль. Звісно, що можна говорити про те, що частина людей бажає переселятися , хтось ні. Ми маємо діяти так, як прописано в рішенні відповідної комісії. У питаннях безпеки маємо діяти виключно з нормами законодавства», – відзначив Міністр МНС, депутат облради Віктор Балога.

Підтримали депутати й низку інших важливих проектів рішень, а саме: Про оголошення об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення, Про затвердження Статуту комунального підприємства «Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» Закарпатської обласної ради», Про зміни та встановлення меж населених пунктів (с. Теребля Тячівського району) .

Крайові парламентарі ухвалили декілька рішень про надра і майно та схвалили депутатські звернення до вищих державних органів влади. Серед них – Звернення депутатів обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України (щодо необхідності розробки й затвердження загальнодержавних цільових програм для забезпечення лікування хворих нефрологічного профілю та хворих на хронічні вірусні гепатити В і С).

Одностайними були депутати, підтримуючи клопотання про нагородження достойних краян Почесною грамотою Верховної Ради України за високий професіоналізм, багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у розвиток місцевого самоврядування краю та з нагоди 20-ої річниці Незалежності України. В їх числі прозвучали такі імена: Хустський міський голова Володимир Кащук, начальник управління освіти і науки ОДА Михайло Мотильчак, начальник головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму ОДА, депутат облради Ернест Нусер, перший заступник голови ОДА, депутат облради Іван Бушко, голова Берегівської РДА, депутат облради Ігор Свищо, депутат облради Владислав Адам, перший заступник Берегівського міського голови Ольга Бізіля, голова Хустської районної ради Василь Губаль, голова Виноградівської райради Олег Любімов, голова Іршавської райради Станіслав Сухан, заступник голови Закарпатського обєднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» Олег Галик, Великокопанський сільський голова Виноградівського району Василь Пилип.

Загалом п’ятою сесією обласної ради шостого скликання розглянуто близько 40 питань з різних сфер життєдіяльності області.

Опісля сесії голова обласної ради Іван Балога прокоментував рішення, прийняті депутатами.

«Зміни до обласного бюджету вносилися через те, що з державної скарбниці надійшла субвенція на розвиток галузей області – загалом край отримав більше 29-ти мільйонів. Гроші розподілені для закладів освіти, культури, медицини. Окрім того, прийнято ряд важливих для громади Закарпаття програм: одна з них передбачає динамічну розбудову мережі дитсадків, інша – створення першого на теренах краю наукового парку.

Також депутати погодилися на те, щоб Закарпаття встановило партнерські відносини ще з двома європейським регіонами – магістратом міста Відень та угорською областю Боршод-Абауй-Земплен. Нагадаю, що на сьогоднішній день угоди маємо підписані угоди про співпрацю з шістьма європейськими регіонами. Щодо «солотвинського» питання: у центрі можливого ризику є будинки солотвинців, і уряд вже виділив гроші для вирішення проблем.

На Закарпатті вже маємо досвід вирішення подібних проблем, маємо практику відселення людей під час паводків, селевих потоків. На сесії прийнято консолідоване рішення: спільно з обласною адміністрацією, депутатським корпусом облради створимо комісію, яка розгляне ситуацію з відселенням. Комісія вивчатиме думку громади Солотвина, керівництва селища та району, і має вийти на прийнятне для всіх рішення щодо відселення мешканців», – резюмував Іван Балога.

Прес-служба облради