Із щоденника Сергія Федаки… УжНУ

Дістали! З багатьма маразмами довелося зіткнутися на своєму віку, але з таким масштабним  – уперше. З величезного розуму наш уряд вирішив ліквідувати чотири закарпатські вузи, а потім на їхній ресурсній базі створити якийсь новий квазі-університет. Справу розпочато у традиційній для уряду манері – яко тать уночі. Так би мовити, на світанку, не оголошуючи війни. Відчувається, що руки міністрів дрижали, коли голосували за таке злочинне рішення, під яким ні обґрунтування, ні юридичної бази, ні прецедентів – нічогісінько. Нічого, окрім цілком очевидного бажання політизувати ситуацію і звалити все зі здорової голови на хвору. Панове міністри, вам що – воскреслий із пекла Гітлер платить рейхсмарками за такі диверсії? А бомбити ужгородські пагорби ви ще не додумалися? Не ви ті чотири вузи створювали – то не вам їх і ліквідовувати. Знаю, що серед вас є кілька людей, котрі люто ненавидять Україну і пнуться зі шкіри, аби цей проект якомога швидше зазнав краху. Але те, що таких антидержавників виявився повний кворум – це вже новина.

Сталін таких наркомів одразу кинув би за грати і мав би цілковиту рацію. Втім і зараз за гратами перебуває кілька екс-міністрів, то ж є над чим замислитися і нинішнім. Не можна настільки відверто підкопуватися під власну державу, під окремі її регіони, бо ж часи наступають зовсім не вегетаріанські.  За все ж доведеться відповідати, пояснювати першій особі, навіщо ви налаштовуєте тисячі і тисячі закарпатців проти існуючої влади і Партії регіонів, хто вам давав завдання вчинити провокацію і збурити настрої на рівному місці.

Професорсько-викладацький корпус – публіка не революційна, схильна вважати, що всяка влада від Бога. Зараз же ця влада продемонструвала, що все зовсім не так, і налаштувала проти себе багатотисячний електорат УжНУ, зробилася ворогом викладачів і студентів. Я не маю нічого проти інших закарпатських вузів, з якими УжНУ пропонують злитися у пароксизмі пристрасті. Але займатися тим збоченим коханням не збираюся. Тим більше по команді згори. Що Ф.Ващук як менеджер на кілька голів вищий від М.Вегеша – це свята правда. Що туалети в ЗакДУ кращі, ніж в УжНУ, – теж.

Але який з цього слідує висновок за нормальною, а не збоченою логікою? Нібито елементарний – що ці два вузи мають конкурувати між собою, стимулювати одне до одного до вдосконалення і поступово ставати все кращими – і один, і інший. Позбуватися недоліків, котрі є і в одному, і в іншому. Саме конкуренція – головний механізм розвитку. Замість того їм пропонують злитися у затхле болото.

Недоліки одного ректора тому і кидаються у вічі, що є з ким порівнювати. Якби ж знов був один ректор на всю область, це був би повний застій, безнадія і відсутність стимулів до руху. Нам щось кажуть про оптимізацію вищої школи. Мовляв, вузів занадто багато. І де ви бачили ту величезну кількість вузів в Україні? Їх тут усього кількадесят. Крім того, є ще кількасот пародій на вузи. Маю на увазі ті двадцять псевдо-вузів, куди цього року не вступив жодний абітурієнт, і ще сотню, куди прийшло всього по кількадесят нових студентів. Якщо свербить щось знищувати, то з тих пародій і треба починати, а не з УжНУ.

Але очевидно, що стоїть завдання просто знищити цей вуз, знищити сам бренд Ужгородського університету і його 65-річну традицію. Між тим саме традиція відіграє    ключову роль у розвитку освіти. Знищити традицію – знищити освіту. Ужгородський університет перші двадцять літ свого існування ще тільки вчився бути вузом, ставши повнокровним закладом лише за ректора Д.Чепура. Тепер цей початковий період пропонується долати заново, причому за значно гіршого фінансування, ніж то було у п’ятдесяті роки. Інакше, ніж свідомим шкідництвом, це все назвати неможливо.

Те, що УжНУ відіб’ється – жодних  сумнівів. Все зведеться до того, що вузи пополивають одне одного брудом, їхні команди остаточно розсваряться, публіка смакуватиме бруд, котрий  спливе назовні (його буде море), а в результаті  все залишиться як було. Не допоможе навіть п’ята колона, котра зараз активно працює в УжНУ. Престижу області буде завдано чергового удару, наступного року ще більше закарпатських абітурієнтів подасться до Львова чи Франківська. Правда, якщо доти там не буде подібної спроби оптимізації. А у тому, що будуть і там, – сумніватися не доводиться.

Сергій ФЕДАКА, газета “НЕДІЛЯ”

nedilya.at.ua