Ювілейні обнови туристичної Колочави

Ливневі та селеві потоки і навіть каменепади час від часу сколихують дивовижні окрести Колочави у найнесподіваніших місцях. За минулих еколих ними “злизано” брадолецькою річкою правий берег впритул до сільської дороги. Тож будівництво підпірної стінки в Колочава-Брадольці стало на тривалий час головною проблемою сільського голови Юрія Хланти, а згодом і голови РДА Василя Щура.

Тож коли губернатор Срібної землі Олександр Ледида зініціював проведення широкомасштабних відбудовних робіт на народно-господарських об’єктах, які найбільше постраждали від стихійних лих, за обговорення даних питань Василь Щур одразу наголосив, що у Міжгірському районі щонайперше треба побудувати берегоукріплюючі стінки в Колочава-Брадольці протяжністю більше 250 п. м. Оскільки це питання вирішилось позитивно, одразу постало й інше — будівництво дороги Колочава — Усть-Чорна — Калин — Бедевля. А саме на відрізку: центр Колочави до Брадолецької ЗОШ І-ІІІ ст. №2 і далі, протяжністю 5 км 420 м і кошторисною вартістю 4 млн. 200 тис. грн.

Прискоренню темпів будівництва асфальтівки на цьому відрізку дороги сприяло те, що своєчасно було виділено державні кошти, а також те, що одночасно проводилось зведення берегоукріплюючих стінок. Тож не дивно, що керівники району і села В. М. Щур та Ю. П. Хланта щонайменше двічі на тиждень бували на цих об’єктах. Все робилось для того, щоб у визначені строки і до славного ювілею Незалежності України побудували асфальтівку високої якості і так само підпірні стінки.

З цієї нагоди 21 серпня цього року в Колочаві вирували святкові урочистості. Оскільки за даним селом міцно утвердилась назва туристичної Мекки Тереблянської долини, вони розповсюдились і в інших населених пунктах. Адже тут, крім природоохоронної діяльності НПП “Синевир”, широкого розвою набули музейна справа, туристично-рекреаційна і еколого-освітня галузі. Попри все це в НПП “Синевир” діятиме ще й реабілітаційний центр для бурих ведмедів (площа — 12 га). Тож будівництво доріг на цій території є об’єктом першочергової уваги керівництва району і власне місцевих рад.

З огляду на це Василь Щур та начальник відділу освіти РДА Надія Олексієнко організували велопробіг учнівської молоді за маршрутом “Синевир-Колочава-Брадолець” у рамках акції “20 км — 20-річчю Незалежності України”. Адже саме цій юні Верховини завтра належатиме стати активними розбудовниками вільної України на тлі цивілізованого світу.

Стартував велопробіг на подвір’ї Синевирської ЗОШ І-ІІІ ст. (директор Михайло Дем’ян), в якому взяли участь учні 5-10 класів у кількості 28 осіб. У супроводі вчителів-наставників Івана Микуліна та Федора Леднея, а також інспекторів ІОДР ВДАІ України у Міжгірському районі, ст. лейтенанта Василя Рущака та мол. сержанта Олександра Мельника, старших інспекторів ДПС взводу супроводу з Ужгорода ВДАІ УМВС України в Закарпатській області, ст. лейтенанта Романа Довгомелі та мол. сержанта міліції Сергія Лазаря, карети “Швидкої допомоги” велоколона взяла курс на Колочаву.

В Негрівці до них приєднались юні велосипедисти місцевої ЗОШ І-ІІІ ступенів (дир. Василь Ярема) у кількості 50 школярів. Біля Колочава-Горбівської ЗОШ І-ІІ ступенів святкова велоколона поповнилась юними велогонщиками навчального закладу.

Учні тримають у руках синьо-жовті прапорці і святкові кульки, тож велоколона на центральній асфальтівці Колочави ще раз підкреслила велику знаковість ювілею Незалежності України та урочистість святкових заходів у Колочаві, а опісля і в Брадольці.

…На роздоріжжі біля пам’ятника колочавським заробітчанам площа майорить всіма барвами верховинського літа. Звісно, переважають сині, жовті, білі і зелені кольори. Звучать наші, до болю рідні, верховинські мелодії у виконанні троїстих музик РБК. Шикуються колони учасників велопробігу, до яких додались і юні спортсмени Колочавської та Брадолецької ЗОШ І-ІІІ ст., відповідно №1 та №2 (дир. Михайло Кий та Юрій Ігнатишин).

Настала урочиста мить свята в Колочаві. Ведуча Галина Рекіта запрошує взяти в ньому участь заступника голови ОДА, керівника апарату ОДА Антона Громового, голову РДА Василя Щура, голову райради Івана Ярему та заступника сільського голови Леоніда Пишку.

Серед гостей видно також начальника відділу освіти РДА Надію Олексієнко, першого заступника голови РДА Василя Радовецького, заступника голови РДА Івана Ледиду, керівника Міжгірського райавтодору Мирослава Бігаря, групу членів низового осередку райорганізації ПР, багатьох активістів села. Звучить Гімн України.

У своєму виступі заступник голови ОДА Антон Громовий наголосив, що даний відрізок автодороги Колочава — Усть-Чорна — Калин — Бедевля є ще одним підтвердженням того, що керівництво області на чолі з головою ОДА Олександром Ледидою приділяє першочергову увагу будівництву доріг на теренах Срібної землі і ліквідації наслідків минулорічних еколих. Бо ж дороги по праву образно називають нервом економіки. А в цьому дивовижному краї вони ще й важливі складові розвою тут туристичної і музейної справи.

— Мені приємно бачити тут юнь Тереблянської долини, — говорить голова РДА Василь Щур. — Їм будувати щасливе майбутнє зеленоокого краю і через 20 літ вони добрим словом згадають про те, що ми робимо для них і як вони брали участь у відкритті асфальтівки у високогірній Колочаві.

— Нинішнє свято проходить у переддень славного ювілею Незалежності України, — підкреслив голова райради Іван Ярема, — тому символічним є те, що на площі багато молодих людей, які завтра достойно продовжуватимуть славні традиції старших поколінь. А новозбудована асфальтівка хай довго служить на благо краянам, розквіту духовності, культури і економіки краю.

Щирі слова вдячності керівникам області та району за здачу в експлуатацію дороги в Брадолець прозвучали за виступу заступника сільського голови Леоніда Пишки.

Увись недільного дня летить мелодія Державного гімну України. Учасники святкового заходу під бравурні звуки верховинських мелодій розрізають стрічку і всі вирушають до Брадольця, де урочисті дійства продовжились оглядом спортмайданчика місцевої ЗОШ та турніром з міні-футболу серед юнацьких команд Колочавської та Брадолецької ЗОШ І-ІІІ ст., відповідно №1 та №2.

Асфальтівка високої якості чорно-сріблястою змійкою в’ється між чепурними будинками колочавців від адміністративного центру села, згодом перетинає міст сухарського потоку і тягнеться до пагорба, на якому височить Брадолець. Святкова колона радує зір його жителів, які “обліпили” огорожі власних помешкань. Згодом вона зупиняється навпроти навчального закладу і футбольного поля зі штучним покриттям. Таких у районі вже 4, а п’яте будується у Синевирі. Знову ж таки вони зводяться з ініціативи губернатора краю Олександра Ледиди, яким взято курс на зведення ряду таких об’єктів у сільській місцевості.

Звучить свисток і футболісти юнацьких команд вищеназваних шкіл розігрують м’яч у турнірі з міні-футболу. Знаний у Колочаві спортсмен, наставник юних футболістів Брадолецької школи Юрій Ледней особливо не хвилювався за результати турніру. Адже його вихованці є срібними призерами обласного чемпіонату серед юнацьких футбольних команд. А сьогодні він ще й 6-річного внука Юрія випустив на поле. Отак брадольчани й здобули перемогу з солідним рахунком.

Тим приємніше їм було отримати форму і два футбольні м’ячі з рук Антона Громового, Василя Щура, Івана Яреми та Надії Олексієнко. Такі ж щедрі подарунки було вручено і юним футболістам Колочавської ЗОШ І-ІІІ ст. №1. Керівникам особових складів велопробігу із вищеназваних шкіл також було вручено спортивні м’ячі.

У своєму виступі Василь Щур, а також фізрук Юрій Ледней ще раз щиро привітали учасників свята із знаковою подією в житті високогірної Колочави — введенням у дію п’ятикілометрового відрізку автодороги Колочава — Усть-Чорна — Калин — Бедевля, яка, безумовно, дасть новий поштовх соціально-економічної підойми туристичної Мекки Тереблянської долини, а юним футболістам сягнути вершин майстерності футбольних команд — учасниць ЄВРО-2012. У цьому є велика заслуга керівництва області, уряду незалежної України і Президента України Віктора Януковича, які за нинішньої економічної скрути спромоглись віднайти кошти як на будівництво дороги, так і на розвиток спорту і туризму в нашому смерековому краї, де є чудові перспективи щодо підготовки тут олімпійського резерву незалежної України.

mizgir.com.ua