На небі з’явилась зірка з іменем закарпатського колекціонера

На честь закарпатського колекціонера назвали зірку. Йосип Гаснюк зібрав автографи усіх космонавтів радянського періоду. У його збірці підписи Гагаріна, космонавтів із Чехії, Румунії, колишньої Югославії, Індії та Америки. Збірка нараховує майже тисячу альбомів із картками, конвертами і фотографіями.

Цю кімнату у звичайній квартирі називають музеєм. Стіни прикрашають стенди. У шафі замість особистих речей, сотня колекційних альбомів, у них конверти, марки, фотографії з підписами космонавтів.

Цю колекцію Йосип Гаснюк збирав півстоліття. Найперший автограф наважився попросити у людини, яка першою побувала у космосі. Написав листа, конверт підписав просто: Москва,Зоряне містечко, Юрію Гагаріну.

Йосип Гаснюк, колекціонер автографів космонавтів:

– Ну написав, що я робочий, і дуже подобаєтесь мені ви, як людина, я горжусь за державу, шо ви полетіли в Космос і вернулися нормально. Через півтора місяця я получаю, значит, підпис.

Так само спробував написати листи й іншим космонавтам, спочатку Радянського союзу, а відтак і закордонним. У кожного просив одне – автографи.

Йосип Гаснюк, колекціонер автографів космонавтів:

– Я считаю, що я за руку поздоровался с каждым космонавтом, астронавтом всего мира.

Ось цей експонат колекції унікальний, на конверті підписи першовідкривачів космосу.

Частину колекції Йосип Гаснюк подарував Музеєві космонавтики у Полтаві, десятки експонатів віддав Національному космічному агентству України. На знак вдячності, агенція вирішила подарувати колекціонеру зірку.

А у рідному Виноградові місцева влада визнала колекціонера почесним громадянином міста.

mukachevo.net