Закарпаття: Рахів запрошує на фестиваль «Гуцульська бринза»

4 вересня, в Рахові відбудеться традиційний фестиваль «Гуцульська бринза». Це свято повернення вівчарів із полонин. Щороку в квітні вони виходять із худобою високо в гори, де залишаються аж до початку вересня.На полонинах доглядають худобу, доять її, частину свіжого молока передають при нагоді господарям, а з решти роблять сир, бринзу, будз, вурду. Попрацювавши ціле літо в горах, вівчарі повертаються додому і влаштовують гучне свято.

У програмі фестивалю:

парад учасників фестивалю (початок о 12.00, центр міста),

дегустація бринзи,

виступи фольклорних колективів,

приготування та дегустація страв національної кухні.

Фестиваль „Гуцульська бринза” започаткований територіальною громадою села Кваси і рішенням районних органів влади, ініціативою Карпатського агентства регіонального розвитку, а також за сприяння міжнародних фундацій.

“Гуцульська бринза” є „візитною карткою” Рахівського району і однією з найяскравіших сторінок культурно-мистецького життя Закарпаття, подією, на яку чекають цілий рік.

Із 2002 року фестиваль щорічно відбувається в райцентрі – у місті Рахові. Він увібрав кращі здобутки Гуцульщини, демонструє справжні традиції гуцулів-полонинників – їхній побут, ремесло, культуру і гостинність.

zakarpatpost.net