Мукачево запалило свічку пам’яті про Бабин Яр

Друга світова війна поставила на грань виживання людську цивілізацію, призвела до небачених до цього часу людських жертв.Та найстрашнішою її сторінкою була ідеологія нацизму, яка втілювалася в життя через  гетто та концтабори.
 
Тільки  на Україні фашистами було утворено 50 гетто та 180 концентраційних таборів. Одним із найстрашніших місць, по’язаних з масовими стратами людей був Бабин Яр у Києві.  Тільки за один день 29 вересня 1941 року, тут було розстріляно більше як 30 тис. осіб. Саме тому, 29 вересня є офіційним Днем пам’яті жертв Бабиного Яру.
 
Мукачево також не оминула доля багатьох міст, які опинилися під окупаційною владою. У нас також були створені гетто, з Мукачева протягом травня 1944 року було відправлено до Освенціма майже 30 тис. мешканців єврейської національності, з яких повернулися додому біля 2 тисяч.
 
Ми пам’ятаємо про них – в’язнів Освенціму та Бухенвальду, Майданека та Дахау, Маутхаузена та Штутгофа, а також розстріляних у Бабиному Яру.
 
Всього на території Німеччини і окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів, в’язниць, гетто, в яких знаходилося більше 20 мільйонів людей з 30 країн світу, 12 мільйонів не дожили до звільнення, серед них – близько 2 мільйонів дітей.
 
Саме напередодні трагічної річниці масових розстрілів у Бабиному Яру, зібралися мукачівці біля меморіальної дошки жертвам нацизму, по вул.Валенберга «звідки в 1944 році почався смертний хід у безвічність тисяч євреїв», щоб запалити свічки та помолитися, щоб хвилиною мовчання  вшанувати пам’ять про них, наших земляків.
 
Після цього мітинг–реквієм, за участі представників місцевої єврейської громади, учнів та вчителів освітніх закладів, керівників громадських об’єднаь, продовжився на подвір’ї художньої школи ім.Міхая Мункачі, де за ініціативи голови міської організації Української спілки в’язнів-жертв нацизму М.Г.Літковського було урочисто відкрито меморіальну дошку «В пам’ять малолітніх в’язнів нацистських концтаборів, жертв фашистських переслідувань, які постраждали в пеклі Другої світової війни».
 
Заступник міського голови Михайло Лабош, голова міської організації Української спілки в’язнів-жертв нацизму Микола Літковський, керівник іудейської релігійної громади міста Абрагам Лейбович – закликали присутніх пам’ятати про гіркі уроки нашої історії, шанувати пам’ять про тих, хто пізнав  пекло  нацистських концтаборів, тих, хто врятував людство від загибелі, кого сьогодні вже немає в живих.
 
 Меморіальні дошки, які встановлені на Стіні скорботи, що розташована на  подвір’ї художньої школи постійно  нагадуватимуть нам про безцінність людського життя і про те,  до чого може призвести тоталітарний режим.

http://www.mukachevo.net/