У Мукачеві відбувся напівтаємний з’їзд русинів Закарпаття

Афіші, розклеєні у закарпатському м.Мукачево, запрошували мукачівців та гостей міста на “Фестиваль “Червена ружа”, який одбудеся 22 октовбра 2011 р. у г. Мукачево. Чекаєме Вас у 14.00 к.ч. у домі Закарпатського державного руського драмтеатра”.

Як нам вдалося дізнатися від місцевого осередка ВО “Свобода”, фестиваль – це “прикриття”, під маркою якого Народна рада русинів збиралася на свій черговий “сепаратистський” з’їзд. І справді, прибувши на 10-у годину до російського драмтеатру, ми переконалися, що до зали заходять русини. Всередину пропускали тільки з мандатами та “позванками”. На питання, чи з’їзд закритий, відповіли ствердно, міліція на вході розвела руками – не пропустимо. Мало того, навіть діставши “позванку”, нашого журналіста не пропустили, бо “ми тебе не знаєме”. Довелось викликати самого Євгена Жупана, депутата облради і голову русинської ради, який після слова “Панорама” змилостивився.

ВО “Свобода”, яка так і не отримала дозвіл на пікетування цього з’їзду, теж спробувала проникнути до зали, але тут русинські заходи безпеки спрацювали. Тож вони трохи покрутилися, вступили у словесні перепалки з русинами, потім поїхали до пам’ятника Шевченку, де поклали вінок.

Тим часом розпочався з’їзд. До сотні делегатів та гостей з’їзду розсілися в залі, у порядку денному були звіти голови та ревізійної комісії, виступи, вибори нового голови та керівництва Народної ради русинів Закарпаття, ну і, звичайно ж, прийняття резолюції.

Звіти і резолюції цікавили присутніх менше всього. Навіть вибори носили чисто формальний характер – за подані кандидатури усі голосували одностайно і “за”.

От виступи справді були цікавими. Журналісти очікували нових сепаратистських заяв, а ті, хто виступав, непомітно для себе жбурляли каміння у тих, хто сидів поруч. Ось кілька цікавих спостережень. Коли оголошували склад президії, навмисне чи ні, але не назвали одного з найхаризматичніших русинів – отця Сидора, натомість запросили на сцену іншого отця – Стефана. Втім, о. Сидор абсолютно цим не збентежився, і не чекаючи запрошення, вийшов на сцену сам.

Не зважаючи на те, що на з’їзд були запрошені керівники обласного і міського комітетів КПУ, їх партії постійно перепадало від виступаючих. Зокрема, згадали, як добре жилося русинам до прихода совєтских танків. А з приходом комуністів зник русинський язик. Хоча погодилися, що самі русини і продали їх спочатку комуністам, а потім і Україні.

Після цього до слова попросився керівник Закарпатського обкому КПУ п. Олексій, який тонко нагадав, що за його гроші був пошитийй русинський прапор, видана русинська книжка, і він профінансував агітаційний автобус для русинів, що їздив по районам. “Так що не треба дюгати мене совєтскими танками”, – підсумував політик.

Взагалі, поєднання комуністів з русинами по суті має бути дивним. Заступник обласного осередку ВО “Свобода” Руслан Поливко, втім, не вбачає у цьому нічого надзвичайного: “Вони їдять з однієї годівнички – їх підкормлює Московія. Ми усі пам’ятаємо, як на один з русинських з’їздів сюди приїхала ціла колона з російськими прапорами від одеської Родіни. Отець Сидор – це московський патріархат. Вам ще потрібні якісь докази? Якщо комуністи намагаються повернути імперію, то русини хочуть будь-що відокремитись від України”.

Русини ж, у свою чергу, висловили на з’їзді думку, що “Свобода” – це проект спецслужб. Важко, звичайно, повірити, що спецслужбу не пустили би до залу, але це вже не наша справа.

Основною ціллю, яку ставлять перед собою русини – це визнання їх, як окремого етносу. Для цього вони планують провести агітаційну роботу перед переписом населення, що має проходити в Україні у 2012 році. Очікується, що русинами себе можуть назвати від 300 до 500 тисяч закарпатців. А тоді вже можна буде говорити і про автономію…

P.S. Коли автор цих рядків фотографував колону русинів, що рухалась з покладання вінка, перехожа жіночка запитала: “Навіщо ви фотографуєте цю п’яту колону?” “Така в мене робота,” – автоматично відповів я. А про себе здивувався, адже закарпатці завжди були толерантними до різних національностей… Невже дістали?

http://panorama-mukachevo.com/

One thought on “У Мукачеві відбувся напівтаємний з’їзд русинів Закарпаття

  • 25.10.2011 at 14:54
    Permalink

    Нехай би собі й були русинами, але не москалями, бо смердітиме путіноїдами і рівноапостольними кирилками.

Comments are closed.