На закарпатських курортах бажають відпочивати більше людей, ніж ті можуть прийняти

Закарпаття – область, яка пропонує відпочинок у будь-який сезон, і зимовий – не виняток. Саме про потенціал та реалії останнього ішлося цієї середи у прес-центрі «Закарпатської Правди».

Олександр Марченко, заступник начальника головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму – начальник управління з питань європейської інтеграції та туризму і курортів, розпочав із позитивного для зимового відпочинку прогнозу: очікується, що цьогоріч після сухої осені буде багато снігу, а відтак – і туристів. До їх прийняття на Закарпатті активно готуються. На Драгобраті, скажімо, запрацюють кілька витягів, іде робота в напрямку підвищення безпеки лижників. Є зрушення і в проблемі водовідведення (торік через це об’єкту загрожувало закриття). Міжгірщина готує нові траси, на території Пилипця розвивається інфраструктура: якщо раніше не було де зупинитися туристам, то зараз з’явилися новий 4-зірковий готель, низка маленьких готельних комплексів, а ще гостей приймають сільські садиби. Місцева РДА теж вносить свою лепту, виділивши кошти на ремонт дороги. А на останній сесії облради депутати підтримали проект «Олімпійська надія -2022», за яким у цьому районі збудують гірськолижний комплекс для змагань із гігантського слалому, котрий прийматиме чемпіонат світу з гірськолижного спорту. Щодо туристичного потенціалу гори Красія, то тут буде штучний сніг, у селі з’явилися 6 туроб’єктів замість колишнього одного та 25 садиб (а були 2).

«Загалом спектр послуг, який надають наші турбази, готелі, на рівні закордонного – є і SPA-салони, і по 5-6 видів сауни, і медична допомога. Та й ціни для зимового відпочинку помірні: номер на 2 осіб зі сніданком можна знайти в межах 400 грн. на добу (не йдеться про Новий рік, там – набагато дорожче). Утім, наші комплекси на 95, а часом і 100 % уже заповнені», – констатує Олександр Марченко.

Володимир Чепа, президент асоціації туристичних підприємств Закарпаття, наголосив: Закарпаття має можливості для цілорічного відпочинку, а не лише літнього, як, приміром, Крим. І воно визнане кращою територією в Україні щодо залучення туристів. Не останню роль у цьому відіграють яскраві колоритні фестивалі, вони – наша «фішка», котра вирізняє область поміж інших регіонів.

Разом із тим, каже Володимир Іванович, є і купа негараздів: «Пов’язані вони з економічними чинниками: і дороги у нас ще не дуже, і проблеми з освітленням населених пунктів є. Хотілося б, щоб усе було по-людськи. І ще один момент. Ми задоволені тим, що ідуть інвестиції в розвиток наших об’єктів господарювання, але… На жаль, для наших туроператорів така ситуація не дуже втішна: нині продати ці об’єкти вкрай складно – зазвичай усе робиться через столицю, інші потужні міста. Тому участь закарпатських операторів у наповненості тих об’єктів дуже низька, а відповідно й наповнення місцевого бюджету йде не так, як хотілося б».

Валерій Федор, директор СП «Терратур», запевняє: специфіка зимового туризму в тому, що місць завжди бракує, причому і в нас, і за кордоном. «Загалом тенденція останніх двох років парадоксальна – попри кризу, туризм у світі дає більші показники приросту, ніж економіка загалом, – до 7 %,» – каже Валерій Андрійович. Закарпатські об’єкти теж заповнені: їх мало, і знайти місце на крайовій турбазі нині практично нереально.

Щодо цін – то наші порівняно з закордонними і навіть прикарпатськими більш приземлені. Скажімо, на Буковелі вартість добового перебування однієї особи починається від 1200-1300 гривень (зі сніданком). «А все продається на тижні! Помножте, й отримаєте скажену ціну. В Австрії стартова ціна доби в готелі – від 250 євро на людину, але місць немає. А на Закарпатті таки дешевші пропозиції. Хоча й тут, звичайно, можна знайти дуже дорогі варіанти, натомість у Словаччині та Польщі – досить прийнятні, від 20 євро за добу на людину», – вважає Валерій Федор.

Що ж робити, коли місць немає, а відпочити взимку хочеться? Оператори Закарпаття пропонують купувати окремі короткочасні екскурсійні тури – з оглядом найцікавіших місцин краю та катанням на лижах. Скажімо, 4-денний тур від «Бусоль-Вояж» обійдеться в 950 грн., і в цю суму увійдуть відвідини Мукачівського й Ужгородського замків, виїзд на Красію, новорічна програма, екскурсія Ужгородом. Звісно, така подорож орієнтована не на закарпатців. Багато замовлень від жителів Білорусі: для них наш край – Європа.

Говорячи про проблеми туристичної галузі, учасники одностайно запевнили: у першу чергу це транспортний зв’язок. До нас нереально дістатися. І дорого. З Росії до Відня турист летить за 90 євро, а до Львова – за 150. І ще потім має якось дістатися Закарпаття. Тобто потрібне доступне авіа-, залізничне та автобусне сполучення. І в той же час «Укрзалізниця» відмовляється давати додаткові поїзди в західному напрямку, а на ті потяги, що є, квитки зникли за одну ніч…

Прес-центр «Закарпатської Правди»

goloskarpat.info