Призер закарпатського кубка з бодібілдингу – виноградівець Степан Блажин

Призером кубка Закарпатської області з бодібілдингу цьогоріч став виноградівець Степан Блажин. До змагань він готувався під керівництвом тренера Василя Ващинця в тренажерному залі «Спарта», що діє на розі вулиці Шевченка в місті. Наразі триває підготовка до кубка Закарпаття-2012 перспективного атлета Євгена Маді.Я бував у тренажерних залах у Мукачеві та Ужгороді. Аналогічний вирішив обладнати і у Виноградові. Відкрив його в травні 2009 року. Цей задум – мрія, яку виношував з дитинства. Адже спорт я полюбляв змалку, займався у шкільні роки легкою атлетикою. Поступово визріла ідея створити тренажерний зал, де б мали можливість займатися спортом жителі міста і району.

Для досягнення максимального результату в «Спарті» створено всі необхідні умови. Більше того – наш тренажерний зал став центром підготовки до змагань з бодібілдингу для атлетів Виноградова. Радують їх досягнення, тішить і те, що коло любителів спорту дедалі розширюється. А результати наполегливих занять увінчуються успіхами. Торік, приміром, переможцями обласних змагань з бодібілдингу у всіх вагових категоріях стали спортсмени, які займаються в «Спарті».

Я підтримую зв’язки з керівниками тренажерних залів, що діють на Закарпатті, ми обмінюємося програмами тренувань, досвідом та інформацією. Спілкуються між собою на змаганнях та з допомогою Інтернету й наші спортсмени. І навіть на перших порах, на підготовчому етапі створення тренажерного залу знайти однодумців мені було неважко. Адже й доти я спілкувався з людьми, які займаються бодібілдингом та армреслінгом.

Коли ми планували список тренажерів, нам допомагали фахівці з Києва і спеціалісти заводу-виробника – Дніпропетровського підприємства по виготовленню професійного спортивного обладнання. Бувають, звісно ж, тренажери і для домашнього використання. Але ми маємо справу лише з професійною лінією. Причому в нашому залі є тренажери для всіх груп м’язів, в тому числі силові та кардіотренажери для розминок.

Тож і не дивно, що до «Спарти» потягнулися не тільки спортсмени, які активно і цілеспрямовано готуються до змагань, але й пересічні жителі міста і району, які дбають про здоров’я тіла і духу. Багато людей тренуються просто для тонусу м’язів і отримують від занять задоволення. Цілеспрямованішими є атлети, які готуються до відповідальних змагань. Допомагає їм у цьому тренер, який не тільки показує як правильно працювати на тренувальних станках, але й розробляє програму тренувань і відповідну дієту.

Адже для того, щоб досягти хороших результатів, до уваги слід брати все, навіть раціональне харчування. До того ж потреба спортсменів і людей, що тренуються, у живильних компонентах значно вища й не завжди вичерпується самою дієтою. Саме тому у тренажерному залі є препарати, що вміщують вітаміни, білки, вуглеводи, амінокислоти та мікроелементи, що сприяють росту та силі м’язів, збагачують енергією. Мова йде про спортивне харчування – групу продуктів світового рівня.

Втім, усе залежить від мети, якої хоче досягти людина. Хтось мріє схуднути, інші прагнуть наростити м’язи. Словом, кожен із нас може моделювати, вибудовувати своє тіло. Для цього, власне, й існує бодібілдинг.

У тренажерному залі працюють фахівці своєї справи, які вже мають і особисті досягнення в спорті, і досвід, і відповідну освіту. Професійне кредо тренерів Василя Ващинця і Анатолія Стефана та інструктора Василя Кольки – індивідуальний підхід до кожного клієнта. Тим більше, що до «Спарти» входять шанувальники спорту різних вікових категорій. Наймолодші – 12-річні, найстаршим – 65-68 років. Утім, наші «спартанці» радо приймають до свого кола нових членів спортивного клубу. Для оплати занять розроблено абонентську програму, зручну і вигідну для спортсменів. Пропонуємо 9-ти-, 12-тиразовий і безлімітний абоненти.

З метою залучення людей до спорту «Спарта» також організовує змагання. Так, до прикладу, на озері в урочищі «Виннички» між собою змагалися не тільки «спартанці» – до них долучилися й інші любителі армреслінгу. Наші ж у цьому виді спорту відчутно прогресують. Адже наполегливо займаються на силових тренажерах. Зазвичай змагання з цього виду спорту відбуваються у Львові. Адже саме там базується федерація армреслінгу. Ось і зараз наші спортсмени готуються до масштабного змагання.

Випробовують на собі наші тренажери й дівчата та жінки. Для них «Спарта» – центр здоров’я і краси. Тим більше, для зручності тут є роздягальні та душові кабінки. Дівчата займаються під керівництвом тренера, котрий розробляє для них комплекс вправ і відповідну дієту в залежності від мети, якої вони хочуть досягти.

…Тішуся, що реалізація мого задуму стала досяжною. Між іншим, ідея про назву тренувального залу з’явилася не спонтанно – історією Спарти я цікавився з дитинства. Вона приваблювала мене легендами славної минувшини про сильних тілом і духом воїнів. Недарма спартанці увійшли в історію – їх міць і гарт, атлетична статура і воля до перемоги наче карбували тріумф. Адже вони були кращими з кращих. Отож, гартуються й наші, виноградівські «спартанці», накачують м’язи й зміцнюють дух.

Олексій ТЕРЕМТА, Виноградів інфо