Закарпаття: В Ужгороді відбулися громадські слухання по стратегії поводження з відходами

Відповідно до Стратегії, пропонується поділити 13 районів області на чотири основні суб-регіони (Ужгородський, Мукачівський, Виноградівський та Тячівський) для екологічної оптимізації управління відходами.
Крім цьго, передбачене будівництво чотирьох регіональних полігонів в Ужгородському, Мукачівському, Виноградівському та Тячівському районах. А на Міжгірщині та Рахівщині – будівництво двох перевалочних станцій.

Згідно із Стратегією, у населених пунктах з населенням більше 3 тисяч жителів організують роздільне збирання відходів на вторинну переробку. До того ж, пропонується введення в дію чотирьох сортувальних об’єктів в Ужгороді, Мукачево, Виноградові та Тячеві, на яких будуть приймати роздільно зібрані відходи. Додаткова лінія із сортування скла передбачена на сортувальному об’єкті в Ужгороді, – такі основні положення журналістам після завершення громадських слухань висвітлила керівник МГО «Екосфера» Оксана Станкевич.

Керівник групи експертів, які розробляли Стратегію, Саймон Поу розповів, що над документом працювали як місцеві фахівці, так і міжнародні експерти, а також представники Міністерства екології. Залучили і представників громадськості, яку інформуватимуть про усі пропозиції програми і надалі. Сам документ передадуть на затвердження до Закарпатської обласної ради, потім – шукатимуть джерела фінансування.

Радник Міністерства екології і природних ресурсів Ігор Маркелов нагадав, що саме Закарпаття з усіх інших областей вибрали для реалізації проекту Європейського Союзу «Управління відходами – Європейський інструмент добросусідства та партнерства». Цей проект також діє у Білорусі, Молдові, Росії, Вірменії, Азейбарджані та Грузії.

Для кращого ознайомлення закарпатців із проблемою та із положеннями пропонованої Стратегії експерти залучили також представників церкви – священиків різних конфесій. Так, священик УПЦ Димитрій Сидор розповів, що у Стратегії церква бачить свою нішу у пункті «Обізнаність громадськості та професійний розвиток».

«Коли йдеться про обізнаність громадськості, слід говорити про екологічне виховання та релігійне сприйняття цієї проблеми. Лише після цього всі задуми почнуть працювати і їх реалізація можу бути успішною. Руйнування екології відбувається не тому, що люди не знають законів, а тому, що не взмозі їх виконувати через нестачу духовно-моральних сил. У цій проблемі жатви багато, а діятелів-трудівників мало. Тому наше завдання – кликати трудівників на екологічну ниву і нехай Бог благословить тих, хто на неї вийшов», — сказав Д. Сидор.

Він також зазначив, що європейці спільно із закарпатцями правильно поділили область на 4 суб-регіони: «Як і наші древні мегаполіси, ці суб-регіони базуються на основних ріках».

zakarpatpost.net