Закарпаття: Володар Руської премії за 2011 рік – Ігор Керча

У прес-центрі газети «НЕДІЛЯ» відбулася прес-конференція за участю цьогорічного лауреата Руської премії Ігоря Керчі та піклувальника Міжнародного фонду з такою ж назвою Алєксандра Гегальчія.

Про те, що Закарпаття, відоме під історичною назвою Підкарпатська Русь не вичерпало свої таланти і ще, мабуть, довго наснажуватиме ними творців літератури, розповідав журналістам Алєксандр Гегальчій. Він, у порівняно недалекому минулому ужгородець, спеціально для церемонії вручення приїхав із Праги, де тепер постйно проживає.

За шість минулих років премію отримали 14 літераторів і учених: відомий професор-славіст (нині працює в одному з університетів Чехії) Іван Поп, письменники Фелікс Кривін, Іван Петровцій, Володимир Бедзір, перекладач Іван Ситар, поети Людмила Кудрявська, Міла Маришева, Василь Матола, Тамара Керча, Роман Пищальник.

За підсумками 2010 року премію отримали ужгородець Юрій Маслієв – за свої російськомовні романи і поет Михайло Чухран з міста Виноградів – за русинські віршовані сатиричні та гумористичні твори.

До цього часу нагороду вручали двом особам − письменникам або дослідникам літератури, які живуть у Закарпатті або тривалий час жили тут. Один із них русинсько-, інший − російськомовний. Нині вперше стався виняток і лауреатом став один-єдиний літератор. «Ми заощадили, адже Ігор Юрійович однаково добре володіє обома цими мовами, − відбувся жартом Алєксандр Вікторович. – Зате розмір премії вищий, ніж раніше».

 

 

 

 

 

 

 

За що вручили премію Ігорю Керчі? На це запитання пан Гегальчій відповів коротко і зрозуміло: «За русинсько-російський словник», виданий у 2007 році, і за «Російсько-русинський словник», підготовлений до друку».

Під час власного виступу Ігор Керча розповів про складнощі в роботі зі словником. Основною з них була та, що русинська мова після насильного вилучення її з офіційного вжитку в Україні, закриття русинських шкіл, що відбулося після другої світової війни, на теренах СРСР перебувала в науковій ізоляції, нею не видавалися ні словники, ні будь-яка інша література, а наявна була вилучена з усіх бібліотек.

Ігор Керча зміг перейти цю штучну перешкоду: роздобувши практично всі словники, які виходили в дорадянський період, відібрав із них усе найцінніше, узагальнив, доповнив та осучаснив. Загалом Ігор Юрійович використав 14 словників попередників, але цим не обмежився. У його праці є та особливість, що ввібрала в себе й ті мовні запаси, які накопичилися за часи технічної революції та комп’ютерної ери. Виданий Керчею словник вмістив 58 тис. слів (перше видання).

Наступний його варіант, підготовлений до перевидання (як і попереднй, у двох томах) матиме лексичний запас 65 тис. слів. До всього цього, слововживання ілюструється наочними прикладами з творів русинських авторів. Цей факт красномовно спростовує твердження апологетів про, начебто, бідність русинської мови і, навпаки, свідчить про її спроможність відбивати найскладніші порухи людської думки.

На прес-конференції говорили і про підсумки онлайн-голосування на сайті Руської премії (http://www.premija-ru.eu). У ньому з 14 російських і русинських літераторів найвищий рівень підтримки отримав Володимир Перевалов (псевдонім Володимира Юрійовича Дудаша). Авторові російськомовних детективів, який народився і виріс у закарпатському Загатті, а нині проживає в Білгород-Дністровському на Одещині, буде вручена Почесна грамота.

На завершення усі учасники прес-конференції обмінялися думками про перспективи російської та русинської літератури на теренах Закарпаття. Алєксандр Гегальчій позитивно сприянв пропозицію в майбутньому нагороджувати і юні таланти, які пишуть цими мовами.

Досьє:

Ігор Керча народився у селі Горонда Мукачівського району, у ранньому віці разом із батьками переїхав до Ужгорода. Закінчив фізико-математичний факультет Ужгородського державного університету. Працював інженером на підприємствах Ужгорода.

Словникарством Ігор Юрійович займається з 1991 року. Поряд із цим, переклав на русинську мову ряд художніх творів із російської та деяких інших слов’янських літератур. Сестра Тамара Керча отримала Руську премію за пдсумками 2008 року.

На фото: лауреат Руської премії за 2011 рік Ігор КЕРЧА та піклувальник Міжнародного фонду з цим іменем Алєксандр ГЕГАЛЬЧІЙ.

Василь БЕДЗІР, газета “НЕДІЛЯ”, фото автора