Єпископ-ординарій Антал Майнек привітав римо-католиків Закарпаття з Різдвом Христовим

З нагоди святкування 24 грудня “західного” Різдва Христового до закарпатців звернувся з привітанням єпископ-ординарій Мукачівської дієцезії Римсько-католицької церкви Антал Майнек:
З Різдвом Христовим!

У темряві довгої зимньої ночі світиться дивна яскрава зірка, світло якої зупиняється над стайнею віфлеємською. Вона допомагає пастухам, а пізніше трьом мудрецям зі сходу, знайти бажаного Царя-Месію! Вони завернули у злиденну печеру, і там знайшли Дитинку, яка лежала в яслах, яка стала Світлом світу. Часто читаємо у Біблії, що великі події супроводжуються небесними явищами. У таких випадках відчуваємо, наскільки єдиний увесь створений світ, наскільки є поєднане усе з усім. Чуємо, що прибуття Сина Божого також має такі видимі знаки. Та незвична яскравість допомогла шукаючим людям знайти Бога, який прийшов у світ як Дитя. І цікаво, що коли відійшов із цього світу, тоді на Голгофі настала цілковита темрява, а також земля затряслася.

Сьогодні, коли через гріхи людського егоїзму дедалі частіше відчуваємо, як порушується екологічна рівновага у живій природі, і Земля реагує на це: збільшується кількість ураганів, землетрусів, приливні хвилі, екстремальна погода… Це все серйозне попередження того, що людський гріх руйнує порядок, мир та усі важливі зв’язки, які тримають цілісним та єдиним цей світ. Бачимо, наскільки своєчасним є передчуття Св. Павла, що все створіння разом зітхає й разом мучиться, і очікує виявлення синів Божих! (порівняй Рм 8)

Подібно до тих людей, які цілим серцем прагнуть Любові та Правди, вони відчують Його прихід: неначе дар, що приносить світло в їхній розум, та тепло в їхні серця. Він мовив: «Я Світло для світу. Хто йде вслід за Мною, не блукатиме у темряві, а матиме світло життя» (Йо 8,12). З іншого боку ми бачимо, що той, хто не приймає Бога, тобто не хоче любити, прощати, навернутися до правди, в тій людині росте темнота, навколо неї тьма, фальш, дедалі більше зростаюча злоба.

Один підприємець розповідав, що на попередньому місті йому важко було працювати з людьми. Різноманітні проблеми перешкоджали та ускладнювали його роботу, завдавали прикрощів у його житті. На теперішньому місці праці він побачив, що було причиною цього: тут працювали здебільшого люди віруючі, які майже не сварилися між собою, а навпаки були радісні і старанно працювали. І його проблеми швидко вирішилися. Помітив, що це віра в Бога допомагає їм працювати так совісно, і жити так гарно.

Мені сподобалась ця добра новина. Саме цього чекає світ. Є необхідним це світло для людського розуму, щоб ми могли чисто думати і жити в правді, викоренити фальшивість, корупцію із своєї праці, нестримане прагнення збагачення будь-якою ціною. «Бо корінь усього лиха – грошолюбство» (1Тим 6,10). Від цього страждають так багато людей, особливо діти та люди похилого віку. Важливо, що ми почали викорінювати свої егоїстичні бажання, і допустили, щоб у наших стосунках народився Ісус, котрий є сама Любов.

Христос Рождається! Славімо його!

 Єпископ ординарій Мукачівської дієцезії Антал Майнек