Враження від паломництва вірників Мукачівської єпархії до Ватикану

Понад 400 паломників із Закарпаття з 11 по 18 грудня здійснили паломництво до Риму та Ватикану.

Цього року наша Мукачівська єпархія святкує низку ювілеїв, пов’язаних із блаженним священномучеником Теодором, а саме 100 років від народження, 75 років від ієрейського рукоположення та 10 років від беатифікації.

Саме з цієї причини, окрім багатьох інших урочистостей, було заплановано й паломництво до Риму, де 75 років тому блаженний Теодор був рукоположений у священики. Та Господь скерував так, що саме цього року, а не у 2012, як було заплановано раніше, ялинка на площу св. Петра у Ватикані була привезена і подарована із рідного Теодору Закарпаття.

У середу, 14 грудня, паломники мали змогу побувати на двох знакових подіях. Перша – це Архієрейська Літургія, очолена владикою Міланом у храмі св. Антонія при колегії Руссікум, де виховувався і був рукоположений 75 років тому у священики блаженний Теодор.

Друга подія – зустріч із Святішим Отцем Венедиктом XVI Папою Римським на загальній аудієнції у залі Павла VI у Ватикані. Святіший Отець звернувся до паломників українською мовою, вітаючи їх з Різдвом Христовим і дякуючи за подаровану ялинку: «Щиро вітаю прочан з України, особливо, вірних Мукачівської єпархії, що прибули iз своїм архипастирем владикою Міланом Шашіком. Всім вам бажаю з живою вірою пережити час приготування до вже близького Різдва. Слава Ісусу Христу!»

 

 

 

 

 

 

 

Владика Мілан, вітаючи Папу, подарував книжку “Нові церкви Мукачівської греко-католицької єпархії”. А наприкінці аудієнції закарпатські вірники наповнили зал Павла VI колядками та побажали Святішому Отцеві многая літа, заспівавши традиційну молитву «Де Петра свята могила». Після обіду паломники, розділившись на групи, мали змогу ознайомитися зі святинями та архітектурними шедеврами Риму.

Другий день перебування у Вічному місті для паломників став незбутнім найперше завдяки участі в Архієрейській Літургії, яку у співслужінні 15 священиків очолив владика Мілан у базиліці св. апостола Павла поза мурами в центральній частині храму, біля гробу апостола Павла. Саме тут 26 грудня 1936 року відслужив свою першу Службу блаженний Теодор.

Завершивши молитву біля гробу апостола, паломники вирушили далі на екскурсії Римом. Ввечері Преосвященний владика Мілан разом із Блаженнійшим Святославом, Верховним архієпископом УГКЦ, взяв участь у подячному молебні до Пресвятої Богородиці у храмі святого Антонія при Руссікумі. В такий спосіб присутні висловили вдячність архімандриту Роберту Тафту, SJ, котрий після 45 років викладання східної літургіки, повертається до Бостона (США). Владика Мілан після молебня особисто подякував о. Роберту за багаторічне навчання студентів з Мукачівськї греко-католицької єпархії.

Третього дня паломництва у базиліці Санта Марія Маджоре Посол України при Апостольському Престолі пані Тетяна Іжевська вручила владиці Мілану Відзнаку Посольства України за його внесок у розбудову українсько-ватиканської дипломатичної служби і сприяння в організації акції «Українське Різдво у Ватикані».

 

 

 

 

 

 

 

Після чого розпочалася Архієрейська Літургія, яку з владикою Міланом співслужив канонік базиліки владика Іриней Білик, ЧСВВ, та священики нашої єпархії. Цей храм, як відзначив у своїй проповіді владика Мілан, є особливим для нас тим, що в ньому часто молився блаженний Теодор, адже знаходиться він за кілька метрів від колегії Руссікум, де він жив.

Також тут на Різдво 867 року святі апостоли Кирило і Мефодій принесли літургійні книги, перекладені на старослов’янську мову, щоб Папа їх затвердив та поблагословив. Так і сталося. На престол саме цієї базиліки були поставлені Папою Адріаном ІІ ці літургійні книги, і відслужена Божественна Літургія старослов’янською мовою.

Окрім 350 прочан, на Літургії була присутня офіційна делегація очільників і представників обласної, міських, районних рад та адміністрацій із Закарпаття. Після Служби Божої паломники помолилися перед старовинною чудотворною іконою Божої Матері, названою “Спасіння римського народу”, яка в цій базиліці знаходиться вже з VІІ століття і перед якою молилися наші рівноапостольні Кирил і Мефодій.

Опівдні Папа Бенедикт XVI у залі св. Климента прийняв українську делегацію, щоб подякувати за ялинку, яка прикрашатиме площу Святого Петра. В аудієнції зі Святішим Отцем взяли участь Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, Високопреосвященний Мечислав Мокшицький, Голова Конференції Римо-Католицьких Єпископів України, Преосвященний Мілан Шашік, Єпарх Мукачівський, владики Діонісій Ляхович, ЧСВВ, та Іриней Білик, ЧСВВ, представники Православної Церкви, яких очолював Преосвященнійший Філіп, Архієпископ Полтавський та Миргородський, численні священики, чернецтво, семінаристи, мистецькі колективи, паломники з України та представники української громади Риму та Італії.

Урядову делегацію очолював Віце-Прем’єр Міністр України Борис Колесніков, який виголосив вітальне слово, були присутні Посол України при Апостольській Столиці, Міністр культури, голови Закарпатської та Львівської рад та адміністрацій, міський голова Львова, Хуста, депутати різних рівнів та представники інституцій, причетних до перевезення ялинок.

На аудієнції Папу привітали й представники закарпатської влади, а також 77-річний вірник із Рахова Іван Доробан, котрий подарував Святішому Отцеві свою картину, на якій зобразив подаровану ялинку, коли вона росла у закарпатському лісі, на фоні гір.

Тим часом на площі святого Петра готувалися до відкриття різдвяної ялинки. Суди зійшлися 400 паломників із Закарпаття, понад 200 закарпатських греко-католиків, які живуть в Угорщині, та багато закарпатців та українців з інших областей України, котрі виїхали на заробітки до Італії. Своїми колядками запрошував на радісну подію хор кафедрального собору з Ужгорода.

З вітальним словом виступили від імені держави Ватикан Джузеппе Бертелло, президент говернатури держави Ватикан, від імені держави України віце-прем’єр-міністр України Борис Колесніков, Глава УГКЦ Його Блаженство владика Святослав, Високопреосвященний Мечислав та Преосвященний владика Мілан, єпарх Мукачівський.

Владика Мілан у своїй промові зокрема підкреслив важливість того, що у рік, коли ми святкуємо 100 років від народження, 75 років від рукоположення та 10 років від беатифікації блаженного священномученика Теодора, ялинка на площу св. ап. Петра є привезена саме із Закарпаття, більше того, вона виросла лише за кілька кілометрів від місця народження блаженного Теодора.

Хоча після офіційного відкриття ялинки переважна більшість паломників поїхали додому, у суботу, 17 грудня, владика Мілан із кількома десятками закарпатських вірників відвідали собор святого апостола Петра. У крипті собору, біля гробу апостола Петра, владика Мілан відслужив Архієрейську Службу Божу і подякував Богу за дар паломництва, повідомляє  mgce.uz.ua

 

zakarpatpost.net