Освячення свічок на Стрітення

У Православ’ї чин освячення свічок відбувається як знак освячення та очищення світу істинним Світлом Христового Євангелія. Ми просвітилися світлом Христової істини, про що нам нагадують запалені свічки. На Заході у день Стрітення проходили багаточисельні хресні ходи із свічками, що відводило увагу людей від язичества, та придавало християнському богослужінню святковості.

Через це у молитвах на освячення свічок у день Стрітення Господнього говориться про «шествіє со свічами».

Церква вчить своїх вірних чад не надавати освяченим свічкам якогось магічного або чудодійного значення: «Стрітенська свічка нагадує нам про запаленому в кожному з нас вогнику благодаті Божої, який треба зберігати в собі на всьому нашому земному шляху.

У міру того, як ми зберігаємо і захищаємо цю іскорку віри в наших серцях, ми протистоїмо силам зла, які постійно нас оточують і намагаються віддалити нас від ще одного Світоча – світла Вічного життя, Який освічує цей шлях ». Стрітенські свічки зберігаються благочестивими християнами весь рік і запалюються під час домашньої молитви.

Не правильно також вважати нібито стрітенська свічка оберігає від грому. Наші прадіди справді запалювали ці свічки під час громовиць, зовсім не надаючи їм магічного змісту. Вони завжди запалювали свічку, коли ставали на молитву. Головною була молитва, а свічка тільки допомагала, нагадувала про необхідність теплої, щирої молитви до Бога. У наш же час свічку палять, а про молитву забули.

zakarpatpost.net