Закарпатський краєзнавчий музей заробив у минулому році 1 мільйон 300 тисяч гривень

В Ужгороді відбулося розширене засідання колегії управління культури облдержадміністрації та обкому профспілки працівників культури.

Участь у заході взяли заступник керівника краю Іван Качур, начальник управління культури обласної адміністрації Юрій Глеба, начальники підвідомчих установ і навчальних закладів, відділів культури і туризму міст і районів.

Підведення підсумків роботи у 2011 році – основне питання на порядку денному колегії. Зокрема, минулоріч вперше за останні роки організовано гастролі професійних мистецьких колективів краю у містах та селах Закарпаття. Також професійні та самодіяльні ансамблі брали участь у культурних акціях у Словаччині, Угорщині, Польщі, Хорватії, Туреччині, Франції.

Наразі вже підготовлено пропозиції щодо внесення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Михайлівської (с.Ужок, Великоберезнянський район) та Вознесенської (смт. Ясіня, Рахівський район) дерев’яних церков. Готуються матеріали для подання до Департаменту культурної спадщини та культурних цінностей Міністерства культури на занесення нових об’єктів до Державного реєстру. Як зазначив начальник управління культури обласної адміністрації Юрій Глеба, збереження культурної спадщини заслуговує особливої уваги. Тому, на думку Юрія Глеби, доречним було б, щоб у районних відділах культури цим напрямом займались окремі працівники.

У 2011 році 409 тисяч осіб відвідали музеї краю. Це дозволило отримати, зокрема, Закарпатському краєзнавчому музею 1 мільйон 300 тисяч гривень, Мукачівському замку «Паланок» – понад мільйон. Якщо цьогоріч  Ужгородський замок потрапить до державної програми, то з’явиться можливість оновлення матеріально-технічного стану музею.

У минулому ж році здійснено ремонтно-реставраційні роботи у Закарпатському обласному музеї ім. Й. Бокшая, ремонт покрівлі, фасаду внутрішнього дворика та сходів центрального корпусу в Ужгородському замку, розпочато облаштування площі перед обласним музично-драматичним театром, повідомили zakarpatpost.net у прес-центрі ОДА.