В Ужгороді проголосять Декрет про духовне споріднення Горянської Ротонди з Папською Базилікою Санта Марія Маджоре

Горянська Ротонда Покрова Пресвятої Богородиці  в  Ужгороді спорідниться з найстарішою Марійською святинею Європи.

Ужгород в очікуванні на перенесення копії Чудотворної ікони Божої Матері з Папської Базиліки Санта Марія Маджоре (місто Рим), до найстарішого храму нашого краю Горянської Ротонди Покрова Пресвятої Богородиці у місті  Ужгороді.

Про це газеті «НЕДІЛЯ» повідомив Преосвященний владика Мілан, єпископ Мукачівський.

Програмою святкувань передбачено зокрема:

23 червня, субота

7.00-19.00 Виставлення ікони Божої Матері для молитовного починання в Ужгородському кафедральному соборі.

24 червня, неділя

10.00 Процесійний хід із іконою Божої Матері із кафедрального собору до Горянської Ротонди.

12.00 Архієрійська Служба Божа. Молитва відновлення посвяти нашої єпархії Богородиці. Повний відпуст.

Після відпусту  відбудеться урочисте Проголошення Декрету про духовне споріднення Горянської Ротонди з Папською Базилікою Санта Марія Маджоре в Римі – найстарішою Марійською святинею Європи.

Санта Марія Маджоре  – церква, одна з чотирьох головних базилік Риму. З її заснуванням пов’язана цікава легенда. В одну з літніх ночей 352 року папі Ліберію і багатому римлянинові Джованні Патріціо явилася уві сні Мадонна і наказала побудувати на тому місці, де назавтра випаде сніг, церкву.

На наступний ранок, 5 серпня 352 року, на Есквіліні, там, де тепер стоїть базиліка, лежав сніг. Після цього чуда й стали зводити церкву. Через те ще і сьогодні має церква назву лат. Santa Maria ad Nives – Марія Сніжна. Її замінила базиліка, побудована в 440-х рр. папою Сикстом III і присвячена Богоматері. Багато пап прагнули зробити цю вельми шановану римську церкву ще прекраснішою, добудовували і прикрашали її. Дзвіниця, найвища у Римі (75 м), датується 1377 роком. Нинішній фасад з портиком і лоджією побудував в 1740-х рр. Фердінандо Фуга. У лоджії, на стіні, що являє собою старий фасад церкви, зберігся мозаїчний декор початку XIV ст. Базиліка є найбільшою із 40 церков Рима присвячених Богородиці. Вона є екстериторіальною областю Ватикану.