Продавцям квартир і машин повернуть зайві витрати на оцінювання

Фонд держмайна знову змінює порядок оцінювання квартир та автівок. Лише 5 червня набули чинності нові правила, через які ціни на послуги оцінювачів злетіли у 5-10 разів, як 14 червня влада дала задній хід.

Дніпропетровський приклад

Дивна логіка авторів новації ілюструється життєвим прикладом з Дніпропетровська. Галина Гребенюк саме зібралася продати свою однокімнатну квартиру та вже замовила необхідні бюрократичні процедури – зокрема, й оцінку нерухомості. Аж раптом з’ясувалося – від 5 червня папери недійсні.

Тепер, пояснив нотаріус, оцінювати майно на продаж можуть лише 12 приватних фірм із київською пропискою. А працюють вони дистанційно.

“Ти сам вручну заповнюєш, як виглядає твоя квартира, який ремонт, що на стінах, який поверх, який район – тобто вони цього всього не бачать, але на підставі твоїх слів дають оцінку”, – розповіла Гребенюк.

Натомість коштує така дивна послуга чималі гроші. Було 600, а стало близько 3000 гривень.

Ціни кусаються

Оцінка майна – процедура для реальних суб’єктів операції непотрібна. Адже машина, квартира чи земельна ділянка реально продається за ту суму, про яку домовилися продавець із покупцем.

Але оцінка ринкової вартості потрібна податківцям, щоб на її підставі стягнути мито. І якщо раніше цінна довідка коштувала від 500 до 1500 гривень, то із запровадженням нових правил гонорари оцінювачів за досить просту роботу вражаюче зросли.

Особливо дивують ціни в Києві. “Від 1800 гривень за гостинку на Борщагівці до 10-11 тисяч щось наближене до центру. За домоволодіння в Борисполі попросили 20 тисяч гривень”, – розповів Тимур Аджиєв із Українського товариства оцінювачів.

Переділ ринку

Старі оцінювачі з чималим досвідом роботи на українському ринку, заявляють – їх просто вигнали з професії. І набрали нових на цілком непрозорих засадах.

“Як набиралися оцінювачі – тайна, приховано мороком”, – каже заслужений оцінювач Валентина Олефіренко.

За її словами, старим профі відмовляли в реєстраційних номерах та інших нормативних документах. “Не дамо! Не приходьте, не морочте голову”, – переповіла вона слова чиновників.

Одумалися

Фонд держмайна, якому і підпорядковуються фірми-оцінювачі, кілька днів збирався з думками, щоб прокоментувати нововедення. Аж раптом голова Фонду Олександр Рябченко здивував іще однією новиною: зміни правил оцінки визнали передчасними і вирішили дати задній хід.

“Фонд держмайна відмінив наказ про те, що ті хто раніше оцінював має брати спіальні ліцензії”, – зазначив Рябченко.

“Ми повернулися до ситуації травня місяця. На сьогодні всі, хто мав право на травень місяць проводити оцінку об’єктів нерухомості, квартир, автівок – вони це право так само мають”, – запевнив керівник фонду.

Відповідно повернутися мають і старі ціни на послуги. А тим, хто вже встиг заплатити утридорога, у фонді радять звертатися до них – обіцяють подумати, як повернути гроші.

tsn.ua