На святі «Брустурянська кедровиця» у Лопухові обіцяють найвищу в Україні полонинську ватру

Село Лопухово на Тячівщині , що біля межі Закарпатської та Івано-Франківської областей, відоме багатодітними сім’ями (їхня кількість наближається до 300), трьома православними монастирями, майже півсотнею бункерів Лінії Арпада, збудованих відступаючими угорсько-німецькими військами.

Тут діє найбільший у Закарпатті Брустурянський держлісгосп, на теренах якого раніше працювали Герой Соціалістичної Праці Іван Чуса та кавалер багатьох орденів Дмитро Бурса.

Від минулого року село, історична назва якого – Брустури, стало ще відомішим завдяки фестивалю «Брустурянська кедровиця», яке започаткував місцевий сільський голова Михайло Фіцай. Нинішнього року, а саме 12 серпня, фестиваль відбудеться вдруге.

Кедровиця – настоянка на шишках кедра. Природний заказник із цим хвойним деревом, який з’явився тут невідомо коли, займає у держлісгоспі 166-гектарну площу. Працівники лісництва «Кедринське» тримають рецепт виготовлення напою в секреті, тож він залишається ексклюзивним на теренах краю та України. Але скуштувати його на святі зміг кожен.

Тоді ж фестивальники вподобали собі й місцеву страву під назвою смаженина (із борошна на кістковому бульйоні). Її не готують більш ніде, крім цього села.

 

 

 

 

 

 

У 2011-му фестиваль здивував справжнім бокором-плотом, на зразок тих, які колись сплавляли річкою Брустурянка. Приголомшливим став і виступ гурту афро-українців з етнічною музикою. Цього року на гостей і учасників теж чекають сюрпризи.

За словами організатора фесту Михайла Фіцая, «буде запалена найбільша в Україні полонинська ватра». Її розміри, каже голова, мають справити на всіх неповторне враження.

Чарівні дівчата з "Гламуру" розважатимуть гостей

У музичній частині свята – гурти «Гламур» та «Шоколадка», співачка Мія, численні колективи художньої самодіяльності та окремі виконавці з Лопухова, навколишніх Усть-Чорної, Красної, Дубового, Ганич, інших сіл.

У частині гастрономії, поряд із смажениною та кедровицею, будуть традиційні сир і вурда. Їх готуватимуть вівчарі на очах у всіх зацікавлених гостей.

Народні майстри демонструватимуть ткацтво, вишиванки тощо.

Організатори свята сподіваються, що після «Керовиці» зросте потік туристів до цього незвичайного села під самими полонинами.

«Брустурянська кедровиця» розпочнеться о 13 годині святковим парадом від центру села до майдану перед палацом культури.

Василь БЕДЗІР, газета “НЕДІЛЯ”

На фото: одна з миттєвостей торішньої «Брустурянської кедровиці»

zakarpatpost.net