Ректор МДУ Юрій Мигалина: «Будьте завжди впевненими у собі і здобувайте кваліфіковані знання»

Проминуло літо і у вузах України закінчився надзвичайно відповідальний і напружений період роботи приймальних комісій – період прийому документів та зарахування вступників до лав першокурсників. Як саме пройшов цей етап у Мукачівському державному університеті, які були труднощі і який результат проведеної роботи з нами ділиться ректор навчального закладу професор, заслужений діяч науки і техніки України, доктор хімічних наук Юрій Вікентійович Мигалина.
– Шановний Юрію Вікентійовичу, як пройшла цьогорічна вступна кампанія у МДУ?

– Говорити про те, що приймальна комісія працює тільки в літній період, коли іде прийом документів, буде не зовсім коректно. У вузі комісія діє протягом всього року. В її функції входить організація і проведення профорієнтаційної роботи, підготовка нормативної бази, затвердження Правил прийому та Положень, якими приймальна комісія керується у своїй роботі.
Кожен викладач університету задіяний у проведенні роз’яснювальної та профорієнтаційної роботи серед випускників загальноосвітніх навчальних закладів та професійно орієнтованої молоді.

Протягом навчального року на факультетах проводяться Дні відкритих дверей, на які запрошуються всі охочі. Завдяки співпраці із управлінням освіти та науки Закарпатської обласної державної адміністрації, міськими та районними відділами освіти ми маємо змогу інформувати освітян та випускників навчальних закладів області про проведення різного роду заходів у стінах вузу.
Навесні цього року відділ освіти Мукачівської райдержадміністрації організував зустріч із випускниками шкіл району, на яку були запрошені представники усіх вищих навчальних закладів області. Присутні дізналися багато цікаво про кожен вуз і змогли отримати відповіді на питання, що їх цікавили. Таку співпрацю обов’язково потрібно підтримувати і розвивати, оскільки вона приносить позитивні результати.

Що стосується вступної кампанії у Мукачівському державному університеті, то відзначу, що як завжди вона була напруженою. Але завдяки добре організованій роботі приймальної комісії університету, пройшла успішно.

– Яка кількість заяв була подана до Вашого вузу у цьому році?

– Кількість заяв, яку ми отримали, свідчить про те, що усі напрями підготовки та спеціальності, за якими ми проводили набір, є актуальними і потрібними на ринку праці. На перший курс денної та заочної форм навчання було подано понад 1750 заяв та понад тисячу заяв на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційних рівнів спеціаліста та магістра.

– Яка конкурсна ситуація спостерігалася при вступі та на які напрями підготовки був найвищий конкурс?

– У цьому році конкурсна ситуація по всіх вузах України бажає бути кращою. За даними інформаційної системи «Конкурс» загальний конкурс осіб на одне місце за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра становить 0,85, спеціаліста – 0,46, магістра – 0,64. Але у нашому вузі на більшість спеціальностей та напрямів підготовки конкурс був більше одного вступника на місце. Найбільше було подано заяв на напрями підготовки «Туризм», «Практична психологія», «Початкова освіта» та «Дошкільна освіта», і конкурс становив до 5 абітурієнтів на одне місце по ліцензованому обсягу.

– У цьому році Міністерство освіти і науки, молоді та спорту багато говорило про запровадження єдиної електронної бази з питань освіти. Юрій Вікентійович, що Ви можете сказати про її роботу і чи виправдала вона ті сподівання, які на неї покладалися.

– Дійсно, у цьому році приймальні комісії вузів працювали в ЄДЕБО. За допомогою даної електронної бази ми мали можливість частково отримувати інформацію про абітурієнтів за їх номером атестата, сертифіката, здійснювати перевірку сертифікатів минулих років, відслідковувати кількість поданих заяв. В цілому система себе виправдовує і значно спрощує роботу технічних секретарів з документами, проте вона потребує удосконалення.

– А які ще нововведення у цьому році було запроваджено?

– У цьому році нововведенням стало збільшення мінімального значення балу з профільного предмету – до 140. Це призвело до того, що значна кількість випускників не змогла вступити до вищих навчальних закладів. Але з іншого боку це дало можливість покращити якісний показник першокурсників.

Як і у минулому році, можна було здійснювати подачу до вузів електронних заяв. Але це могли зробити тільки ті вступники, які виявили бажання вчитися на денній формі. У нашому вузі було зареєстровано і опрацьовано близько 300 заяв із різних регіонів України.

– Із яких регіонів України ваші вступники?

– З кожним роком географія наших абітурієнтів стає ширшою. Звичайно, переважають вступники із загальноосвітніх навчальних закладів Закарпатської області, але є бажаючі навчатися у МДУ із Львівської, Івано-Франківської, Київської, Рівненської, Черкаської та інших областей. Це означає, що наш вуз з кожним роком стає більш відомим в освітньому просторі України.

– 25 серпня закінчилося зарахування вступників. Чи виконав університет план прийому?

– Надзвичайно важливим завданням університету є виконання обсягів державного замовлення. Так от, університет за всіма спеціальностями освітньо-кваліфікаційних рівнів спеціаліста та магістра виконав державне замовлення стовідсотково. І тільки за двома напрямами підготовки освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра у нас виникли незначні труднощі. Але ця проблема тільки надихає нас на роботу з підвищення інформованості випускників про ці напрями підготовки.

Підкреслю, що за трьома напрямами підготовки ми зуміли на сто відсотків виконати ліцензійний обсяг. Аналізуючи конкурсну ситуацію у вишах України, це є значним досягненням Мукачівського державного університету.

– Більшість випускників уже стали студентами вузів. Що саме Ви хотіли би їм побажати?

– 1 вересня вчорашні випускники стануть першокурсниками. А незабаром, за традицією нашого університету, відбудеться Посвята їх у студенти.

Мені звичайно хочеться привітати цих молодих людей із першою у їх житті великою перемогою – вони законно у нелегкій боротьбі завоювали право носити горде ім’я студент, яке у всі часи людської історії звучало гордо.

Бажаю всім першокурсникам міцного здоров’я, творчого натхнення, хороших знань. Будьте завжди впевненими у собі, здобувайте кваліфіковані знання у стінах вузу і ставайте справжніми особистостями. Особливе вітання науково-педагогічним працівникам, співробітникам університету з початком навчального року. І моє традиційне – хай Вам щастить.

Наталка КРАСНА, газета “НЕДІЛЯ

nedilya.net