На подвір’ї Ужгородського замку відкрили пам’ятник його останньому володарю

Сьогодні в Ужгороді стало на один пам’ятник більше. Новою роботою, яка прикрасила місто і увіковічила пам’ять тих, хто творив його історію, стало погруддя графа Міклоша Берчені – останнього з володарів Ужгородського замку.

Бронзова скульптура соратнику і другові Ференца ІІ Ракоці була відкрита завдяки Фонду Сечені, партії КМКС та Генеральному консульству Угорщині в Ужгороді.

Автором роботи став угорський скульптор Лойош Дюрфі. У своїй промові, яка презентувала скульптуру він сказав, що намагався усіма доступними йому засобами передати дух тієї історичної епохи, у яку мешкав герой його роботи, епохи, яка стала спільною у історії для нинішнього Закарпаття та Угорщини.

Також на відкритті серед інших поважних осіб був присутній державний секретар закордонних справ Угорщини Жолт Нейметі, генеральний консул консульства Угорщини в Ужгороді Йожеф Бочкаї, митці, члени культурних угорських товариств. Особливого колориту церемонії додали актори у костюмах епохи Берчені, присутні на відкритті бюсту.

Роботу Лойоша Дюрфі присутні зустріли оплесками, а звуки старовинного тарогату – духового інструменту иієї епохи багатократно посилили атмосферу і підкреслили відчуття того, що саме тут у замку такий бюст був доцільним і вчасним.

Поруч залишилася друга ніша, подібна тій, у якій встановлено скульптуру. Ймовірно, з часом там постане портрет Крістіни Чакі – знаменитої красуні  і дружини графа Берчені.

Олександр Попович, спеціально для Мукачево.net