У Закарпатті сьогодні вшановують Архистратига Божого Михаїла

Кажуть –  ім’я Михайло,  найпопулярніше  і тому  мабуть, варто випити і за Михайла, звичайну людину, поруч з Вами, яка може і не боролася свого часу з Люцифером, але теж заслуговує на увагу.

Ще до створенням світу, Бог створив Ангелів. Невидимих, безсмертних і чистих духів, що мають розум і волю. Їх число безмежне. Пророк Даниїл бачив у видінні престол Бога, де тисячі ангелів Йому служили. Але і серед них були бунтівники, яких разом з Люцифером переміг архангел Михаїл. Святий архангел Михаїл — проводир духовної боротьби, і саме він надихає нас любов’ю до Бога. Адже Михаїл очолив добрих ангелів у боротьбі проти збунтованих.

Звідси і його почесний титул Архистратига (з грецької, верховний вождь). На іконах його зображають як озброєного полководця: шолом на голові, вогненний меч у руках, а під ногами в’ється змій — символ сатани. Вшановуючи цього дня Михайла (21 листопада), православна церква вшановує всі безплотні сили, тому й сам празник зветься собором.   У четвертому столітті на честь Архангела Михаїла та інших безтілесних Сил був встановлений окремий празник.

Протягом цілого нашого життя, кожної хвилини і всюди з нами наш ангел. Охороняє, вказує правильний шлях, застерігає від гріха, заступається перед Господом. Наш Ангел постійний свідок наших думок, наших слів і вчинків. Колись, там, у вічності ми побачимо, скільки ми завдячуємо своєму Ангелу-хоронителю.

Архангела Михаїла здавна називають ангелом-охоронцем усіх християн, а українці вважають Святого Архистратига Михаїла патроном столиці України — Києва. Стародавній герб Києва був оздоблений образом Архістратига з мечем, а мисливці обрали його своїм покровителем і захисником.

1917 року, коли Чорноморський флот після повалення Російської імперії присягнув на вірність Україні, зображення Архангела Михаїла як Святого Борця проти пекельних більшовицьких сил було вміщено на прапорі командувача Українського чорноморського флоту.

А  ще про Михайла кажуть, що він неодмінно повинен сповістити про зиму, бо «приїжджає на білому коні», він же і мости мостить, і зиму справжню веде. Від Михайла зима стоїть – земля мерзне. Спитає Михайло й чи маєш щось тепле на ноги. Після цього дня закінчувались весілля, по ньому  і весну завбачували.

Кажуть –  ім’я Михайло,  найпопулярніше  і тому  мабуть, варто випити і за Михайла, звичайну людину, поруч з Вами, яка може і не боролася свого часу з Люцифером, але теж заслуговує на увагу.

nedilya.net