У селі Черна святкували 130-річчя церкви

21 листопада архієпископ Хустський і Виноградівський Марк відвідав село Черна, де в місцевому храмі провів архієрейську службу Божу. З усіх навколишніх сіл зібралися вірники православної церкви, щоб відзначити престольне свято села, а також 130-річчя місцевої церкви.

Таких високих гостей Черна зустрічала радо. На урочистості були запрошені і представники Румунської православної церкви. Делегацію очолювала голова села Тарна Маре п. Моніка Собіус. Представники української та румунської православних церков зустрілись тут вперше і домовилися про співпрацю в рамках транскордонного співробітництва. Ідею зустрічі благословив архієпископ Марк.

Група вірників села була нагороджена грамотами та відзнаками єпархії.  Місцевий священик о. Василій Лях  одержав найвищу нагороду – служити Службу з відкритими царськими воротами. За 32 роки духовної служби у селі о. Василій зумів зорганізувати громаду навколо церкви. Особистим прикладом привернув до храму багато сімей .

За ці роки було всього: і гіркого і солодкого. Та найбільшою радістю для отця Василія є те , що до церкви пішла молодь, а значить,  село житиме і процвітатиме. Після служби архієпископ зустрівся з учнями недільної церковної школи « Галілея». Вони читали вірші та співали пісні, а директорка будинку культури Марта Пантьо та художній керівник Роман Плиска  виконали фольклорні пісні про Сігетський судовий процес над вірниками Марамороша і цим самим розпочали заходи до сторіччя його.

Сільська бібліотека до цієї події випустила спеціальний буклет, який дарували всім присутнім.

 Ірина Росоха, завідувачка бібліотекою-філією с.Черна, “Новини Виноградівщини”