Колядники Тячівщини і Рахівщини наколядували телефони і телевізори

За підтримки народного депутата Василя Петьовки пройшов традиційний огляд-конкурс різдвяних колядок «Віфлеємська зіронька». Цього року конкурс зібрав рекордну кількість учасників. Всі діти отримали в подарунок від свого депутата мобільні телефони, а заклади – телевізори, пральні машини, караоке та килими.

Дошкільнята та школярі 1-4 класів починають готуватися до конкурсу заздалегідь, щороку вигадуючи нові сценарії. Для них — це можливість не лише виступити на сцені, а й отримати за свої таланти зовсім «дорослі» подарунки, які щороку презентує дітворі народний депутат України Василь Петьовка.

Розпочалися цьогорічні коляди 9 січня у Великому Бичкові на Рахівщині. 10 дошкільних навчальних закладів та 7 загальноосвітніх шкіл району представили свої програми, а оцінювало виступи кваліфіковане журі, в складі якого були вчителі, громадські діячі та депутати районної ради. Кращий різдвяний колектив визначали за певними критеріями: вмінням колядувати і вінчувати. Також оцінювали костюми учасників, їх відповідність тематиці сценки, а особливо — артистизм юних талантів.

Переможцями в конкурсі журі одноголосно визнало садочок № 4 із Великого Бичкова та Косівсько-Полянську ЗОШ I-IIIст. №1. «Срібло» вибороли, відповідно, Річанський (с. Верхнє Водяне) ДНЗ та Стримбівська (с. Верхнє Водяне ) ЗОШ I-IIIст. Третіми були в своїх групах Водичанський ДНЗ та Росішківська ЗОШ I-IIIст. Учасники-переможці отримали цінні призи – мобільні телефони та подарунки для своїх закладів: телевізори, мультимедійні проектори, караоке, пральні машини та килими. Крім того, всі дітки, що брали участь у конкурсі, пішли додому з солодкими подарунками.

10 січня «Віфлеємську зіроньку» зустрічали у Рахові та Тячеві. Зокрема, дітки Тячівського району представили низку програм, над якими працювали протягом останніх двох місяців. Спочатку уміння колядувати продемонстрували дошкільнята. «Наші дітки вміють колядувати», — розповіла завідуюча Тячівським ДНЗ №1 Тетяна Прінц. — Але ми у виступі намагалися зібрати традиції колядування, які зустрічаються саме у нашому районі.

Цього року, наприклад, це була побутова сценка того, як у родинах проходить Святий вечір. Батько набирає у ложку кутю і підкидає її, вінчуючи на щастя і долю. А потім приходять малі колядники, які залицяються до дівчат, що живуть у цій хаті. Традиція ця давня і дуже гарна. Хочеться, аби діти і молодь не забували її». Слід сказати, що за цю міні-виставу Тячівський ДНЗ у підсумку здобув друге місце, чому були раді як дітки, котрих нагородили мобільними телефонами, так і керівництво закладу, яке отримало для потреб садочка пральну машину.

Найкращими серед дошкільнят у Тячеві визнали вихованців Тересвянського ДНЗ № 3, котрі представили яскравий номер і навіть вивели на сцену живу овечку, «позичену» одними з батьків. Малята (а найменшому коляднику було всього 3 рочки) показали, як колядують у їхньому селі — і за це отримали солодкі подарунки, мобільні телефони і плазмовий телевізор. Третій приз здобув Грушевський ДНЗ, вихованці якого торік були переможцями «Віфлеємської зіроньки». Вихователька групи Мар’яна Чонка розповіла, що головною «фішкою» виступу малих була колядка «Ой, у полі, полі», яку на різдвяні свята співають лише у Грушеві. Серед інших цікавих традицій — виготовлення спеціальних дзвонів-«тризубів», калатання яких має супроводжувати весь виступ колядників. Вірність традиціям, за рішенням журі, принесла вихованцям Грушевського ДНЗ подарунок у вигляді килима для ігрової кімнати та мобільних телефонів для усіх учасників конкурсу.

За дошкільнятами своє вміння колядувати показували школярі молодших класів Тячівського району. Тут діти показали менше декорацій, але аж ніяк не менше артистизму. Врешті, серед дев’яти шкіл кращою визнали коляду учнів Тячівської ЗОШ №1. Друге місце посів колектив працівників та маленьких читачів Грушевської бібліотеки, яка вперше взяла участь у конкурсі-огляді. А третій приз (система караоке та знову ж таки мобільні телефони для всіх учасників) здобули першокласники Біловарської ЗОШ, виступ яких підкорив присутніх народним гумором.

11 січня кращих у колядуванні визначали у Нересниці Тячівського району. У цьому селищі в конкурсі взяли участь 6 дошкільних навчальних закладів та 11 шкільних колективів. Загалом – 170 учасників. Серед дошкільнят перше місце вибороли вихованці садочка з Нересниці, друге місце — малята Тернівського ДНЗ, а третє місце — Широколузьке ДНЗ. Серед шкільних колективів кращими знову ж таки визнали програму місцевої Нересницької школи, друге місце журі віддало учням Ганичівської ЗОШ і третє місце – у колективу Вільховецької ЗОШ.

Колядували 11 січня також в актовому залі Ясінянської ЗОШ I-III ст. № 2. Туди зібралися групи колядників шести дошкільних навчальних закладів та дев’яти загальноосвітніх шкіл району. Переможцями журі визнало дитсадок із Лазещини та Ясінянську ЗОШ I-III ст. № 5. Другі місця зайняли Ясінянський ДНЗ № 2 та Квасівська ЗОШ I-III ст. Третіми були Білинський ДНЗ та Ясінянська ЗОШ I-III ст. № 3.

Завершилася ж цьогорічна “Віфлеємська зіронька” 13 січня в Буштині та Нижній Апші, де дітки теж відзначилися чудовим виконанням колядок та різдвяних пісень, за що отримали солодкі та цінні подарунки від народного депутата України Василя Петьовки. Цікаво, що в усіх населених пунктах, де проходило свято коляди, як батьки, так вихователі і діти відзначали потрібність подібного конкурсу, який дозволяє не лише зберегти закарпатські традиції, а й залучити всю родину до підготовки, об’єднати її одним задумом. Між тим, “Віфлеємська зіронька”, як обіцяють організатори конкурсу, не стане єдиним таким проектом на Закарпатті. Як зауважила під час концерту у Тячеві обласний депутат Марія Думнич, Тячівщина та Рахівщина виявилися такими багатими на таланти, що нині у Василя Петьовки та його команди визріла думка створити й інші конкурси, на яких діти та молодь могли би проявити себе.

Марина Ковтик

http://nedilya.net