В УжНУ можуть створити кафедру чеської мови та літератури

В Ужгороді пройшло засідання експертної комісії з питань ліцензування вищих навчальних закладів.
Наприкінці 2012 року керівник краю Олександр Ледида своїм розпорядженням створив експертну комісію з питань ліцензування вищих навчальних закладів. Основне завдання комісії – вироблення пропозицій голові обласної адміністрації стосовно відкриття нових спеціальностей у вузах краю.

До складу комісії ввійшли представники департаменту освіти і науки, молоді та спорту обласної адміністрації, депутати обласної ради, керівники рад вищих навчальних закладів, представники роботодавців.

Комісія аналізує кадровий потенціал, матеріально-технічне забезпечення навчальних закладів, потребу регіону у фахівцях спеціальності, яку запропоновано відкрити, перспективи працевлаштування майбутніх випускників.

Члени експертної комісії розглянули кілька пропозицій стосовно відкриття нових спеціальностей. Зокрема, представники УжНУ запропонували на базі філологічного факультету готувати фахівців за напрямом підготовки «Чеська мова та література».

Зважаючи на те, що вуз вже має кафедри словацької, угорської та румунської філології, відповідний кадровий потенціал, експертна комісія підтримала пропозицію про відкриття спеціальності.

Обговорили учасники засідання і питання доцільності відкриття на базі Мукачівського державного університету напряму підготовки «Музейна справа та охорона пам’яток історії та культури».

– Фахівці у цій сфері нам вкрай потрібні, адже пріоритет у розвитку краю – саме туризм. На Закарпатті 89 музеїв, які потребують молодих спеціалістів, – зазначив Іван Качур.

Під час розгляду пропозиції МДУ, Федір Ващук, повідомив, що УжНУ теж має намір випускати фахівців з музейної справи. Проте на сьогоднішнє засідання вуз ще не підготував відповідну концепцію. Тому вирішення питання про доцільність відкриття напряму підготовки «Музейна справа та охорона пам’яток історії та культури» перенесене на наступне засідання. Тоді експертна рада, маючи концепції від обох вузів, оцінивши кадровий потенціал, визначить доцільність відкриття спеціальності у тому чи іншому освітньому закладі.

http://carpathia.gov.ua