Сьогодні в Ужгороді знімають фільм “Урсус”

Сцени нового амбітного проекту українського кіно знімають і в Ужгороді.

В Україні розпочато зйомки нового масштабного кінопроекту – повнометражного ігрового фільму «Урсус», виробництво якого здійснюється за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

В Ужгороді біля обласної податкової на вулиці Волошина знімають деякі сцени. На зйомки до обласного центру Закарпаття прибули відомі актори Богдан Бенюк та Ніко Тавадзе.

Нічого подібного за фільм «Урсус» в Україні ще не знімалося. Це великий ко-продукційний художній пригодницько-драматичним фільм, бюджет якого сягає 30 мільйонів гривень. Будучи за формою роуд-муві, сюжетно і географічно «Урсус» веде за собою глядача через пів Європи.

«Урсус» є масштабною ко-продукцією чотирьох країн — України, Грузії, Болгарії та Німеччини, де Україна виступає мажорітарієм, тобто, головним інвестором фільму (більше 50%). Зніматися картина буде трьома мовами — українською, грузинською й англійською.

Зйомки проходитимуть в Україні (Києві та Карпатах, зокрема, і в Ужгороді), Грузії (Тбілісі та Батумі), Болгарії (Софії) та Німеччині (Берліні).

Крім новаторського географічного розмаху, творці зважилися на перше у великому прокатному українському кіно використання технології motion capture, яку довго і наполегливо використовували і популяризували такі великі представники світу розваг, як Роберт Земекіс, Пітер Джексон та Джеймс Кемерон.

Постановник картини – грузинський режисер Отар Шаматава, відомий за своїми повнометражними фільмами «Турандот» (1990) та «Дорога М» (1999). Багато років виступаючи генеральним продюсером грузинського телеканалу «Імеді», він спродюсував десятки серіалів та фільмів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сценарій фільму написано Отаром Шаматава і грузинським сценаристом і режисером Зазою Буадзе, який влітку 2013 року відзначився короткометражкою «І Бог зробив крок у порожнечу», та більше відомого як режисера популярного в Грузії 26-серійного серіалу «Кава та пиво» (2003), а як сценарист – роботою над німецьким фільмом «Абсурдистан» Файта Хельмера, представленого 2008 року в Санденсі та на Московському міжнародному кінофестивалі.

Оператор фільму — Сергій Борденюк, один з кращих кіноператорів України, чия майстерність ще у 1990-х роках була відзначена спеціальним сертифікатом Стівена Спілберга за створення документального проекту «SHOAH. Visual history foundation», що з’явився 2004 року у вигляді короткометражки-додатку на DVD фільму «Список Шіндлера». У доробку Борденюка – робота з Миколою Мащенком та Олександром Ітигіловим, Анатолієм Матешко і Андрієм Бенкендорфом. Він був оператором і на короткометражці Зази Буадзе «І Бог зробив крок у порожнечу».

Головну жіночу роль виконуватиме акторка Жозефіна де Ла Баум, уроджена французька баронеса і акторка, фотомодель і співачка, яка багато часу знімається у Великобританії. У якості моделі весь світ її знає за рекламою розкішного бренду нижньої білизни Agent Provocateur, та як обличчя однієї з колекцій Mango. У її фільмографії – 20 ролей у короткометражних, телевізійних та повнометражних фільмах. Головним здобутком де Ла Баум є не так поява у двох стрічках Бертрана Таварньє чи одній Рона Ховарда, як акторське головування в минулорічному «Поцілунку проклятої», досить помітній вампірській романтичній драмі Ксани Кассаветіс, доньки прославленого американського метра режисури Джона Кассаветіса.

Одну з двох головних чоловічих ролей, Фому, грузина з українським корінням, зіграє харизматичний український актор театру та кіно Богдан Бенюк. Людина-оркестр, що грає, співає, озвучує, викладає, він є один з найвідоміших акторів України.

Другого з пари виконавців головних чоловічихролей, грузинського режисера Ніку, зіграє грузинський актор Ніка Тавадзе, практично кожна роль якого викликає бурхливий захват на батьківщині й відзнаки за кордоном – наприклад, за роль у фільмі «Рене їде до Голівуду» він отримав приз на Міжнародному кінофестивалі в Авенсі, Франція.

У фільмі також задіяні журналіст і ведучий Микола Вересень, актори Крістіан Ульмен, Діто Цинцадзе, Жорж Каррафас, Ілка Зафірова, Вікторія Варлей, Петер Небенгауз та ін.

Зйомки відбуватимуться в чотирьох країнах з 11 жовтня 2013 року по 23 січня 2014 року. Пост-продакшн розрахований на 9 місяців. Фіналізацію заплановано на кінець 2014-го року, а прем’єру — на початок 2015 року.

https://zakarpatpost.net