Закарпатцям запропонували нове біопаливо

Що таке «пелета»? Це – біопаливо, яке отримують із торфу, деревних відходів – кори, тирси, трісок, а також відходів сільського господарства чи з вугілля. Пресують у гранули циліндричної форми.

Диво-гранули – екологічно чисте паливо, яке завдяки своїм якостям забезпечує високу теплотворну здатність у порівнянні з дровами та значно нижчу собівартість стосовно газу(на 40% дешевше за газове опалення).

Минулого року Україна зайняла четверту сходинку серед найпотужніших експортерів пелет після США, Канади та Росії. Останніми роками внутрішній ринок теж прокинувся.Сьогодні ж питання впровадження альтернативних видів опалення актуальне, як ніколи.

У вівторок, 15 квітня ц.р. на базі Ужгородської районної раді відбувся перший кущовий семінар на тему: «Тверде біопаливо: стандартизація і економічна доцільність переходу на генерацію тепла з місцевих видів палива». Організатор – Український Пелетний Союз, співорганізатор – Закарпатська обласна рада. Участь у заході взяли представники місцевої влади та підприємств Ужгородського, Великоберезнянського, Перечинського районів і міста Ужгорода.

Відкривали роботу семінару Михайло Фединець, голова районної ради та Іван Бібен, заступник керуючого справами виконавчого апарату Закарпатської обласної ради. Присутнім були запропоновані ділові актуальні презентації. Так, генеральний секретар Союзу Тетяна Ігнатенко розповіла про сучасні стандарти на тверде біопаливо і програми сертифікації виробників. Із виступу віце-президента Українського Пелетного Союзу Сергія Апалькова можна було дізнатися про техніко-економічне обґрунтування програм переходу на опалення твердим біопаливом та як обрахувати економічну доцільність. А президент цього Союзу Микола Коломийченко акцентував увагу на питанні техніко-економічного обгрунтування програм переходу на опалення твердим біопаливом. Цікавим і змістовним був виступ Олексія Пристаї, представника Агенства Лісового господарства України.

Були детально розглянуті питання економічної ефективності теплогенерації на твердому біопаливі у комунальному секторі, обгрунтування необхідності введення стандартів, гармонізації українських і міжнародних стандартів і т. ін. Представники громад району зацікавилися запропонованими проектами, відбулося жваве обговорення виступів. Багато запитань було у Юрія Боня, Луки Шпонтака, Марія Котляр відповідно Пацканівського, Великолазівського та Тарнівецького сільських голів. Основне, що цікавило присутніх, де знайти інвесторів, заключення угод, вартість робіт тощо.

Організаційний відділ Ужгородської районної ради