Масове будівництво знищує Лумшори!

Закарпаття втрачає улюблений курорт? Принаймні, нам довелося привезти зі знаменитих Лумшор, відомих неймовірними краєвидами, затишком та, звісно, особливою атракцією – чанами –аж ніяук не позитивні враження. Вони, щоправда, не стосувалися гостинності закарпатців…

 

Днями довелося побувати у неймовірно красивому селі Лумшори на Перечинщині. Багато телеканалів та газет переказують про чани та цілющу водичку в селі. Але чомусь усі мовчать про вкрай розбиту дорогу до тих чанів, вирубані не так давно молоді буки, щепки від яких, а з ними і відра від мастил й пляшки так і не прибрали…

Головною ж проблемою Лумшор, є хаотичне будівництво міні-комплексів відпочинку, чанів та готелів. Новоспечені бізнесмени, здається, не мріють ні про що інше, як побудувати будинок чи розважальний комплекс у Лумшорах. І поки вони шукають чергову дірку в законі, щоб прибрати до рук найцінніше багатство, біля відомого водоспаду Червоний Партизан зруйнований мостик зробити нікому! Невже треба чекати на волонтерів-екологів? Туристи ж їдуть до вас у чани та колиби, шановні бізнесмени, тож і подбати навколо про місця відпочинку, налагодити лавочки, прибрати сміття – і ваша справа. Чи не так?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Курортну зону «Полонина», в минулому красиву і затишну, перетворили на хаотичний будівельний квартал, – обурюється у нашій розмові 55-річна мешканка Ужгорода Олена Василівна. Цілодобовий гул машин, рубка лісу, ревіння бульдозерів діє на нерви, – каже жінка. Про забруднення території годі говорити. У дощову погоду дорога перетворюється на болото.

Незважаючи на неодноразові звернення ліцензіатів, адміністративних та правоохоронних органів, триває грубе порушення законодавства про надра, курорти тощо. Наразі на землях, що колись належали до турбази «Полонина», зведено біля десяти різних, від одно- і до триповерхових споруд. Ремонтні та будівельні роботи тривають щоденно, незважаючи на офіційні заборони. Час від часу на місце хаотичної забудови навідуються ті чи інші комісії. Але, на диво, під час їх прибуття на будівельних майданчиках – жодного робітника, ніякої техніки. З висновком «все спокійно», уперто проігнорувавши факт, що з часу їхнього попереднього візиту на тій чи іншій будівлі з’явилося ще кілька поверхів, контролюючі органи повертаються в свої кабінети.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Єдиний скандал навколо цього будівництва виник два роки тому, але громадськість краю наразі не дізналася про закінчення цієї історії.

Влітку 2012 року була порушена кримінальна справа за незаконний продаж майна Лумшорського ДП ЛОК «Полонина». Тоді співробітниками закарпатського УБОЗу було встановлено, що службові особи Лумшорського дочірного підприємства лікувального оздоровчого комплексу «Полонина» ЗАТ «Закарпаттурист» в порушення статутів Лумшорського ДП ЛОК «Полонина та ЗАТ «Закарпаттурист» прийняли рішення про відчуження основних фондів – нерухомого майна, земельних ділянок, будівель, споруд.

Ось як звучала тоді офіційна версія, подана прес-службою обласної прокуратури: «Зазначені особи, зловживаючи своїм службовим становищем, уклали з невстановленими громадянами договори купівлі-продажу 14-ти об’єктів – будівель Лумшорського ДП ЛОК «Полонина», які знаходяться в селі Лумшори Перечинського району (вул. Лісова). Продовжуючи свою злочинну діяльність, зазначені службові особи у листопаді 2009 року, січні, лютому та червні 2010 року з метою легалізації зазначеного майна та подальшого набуття права власності на нього схилили невстановлених громадян до укладення 30-ти договорів купівлі-продажу об’єктів – будівель Лумшорського ДП ЛОК «Полонина», які належали їм на підставі фіктивних договорів купівлі-продажу майна з громадянами України – пенсіонерами та безробітними, мешканцями Перечина та Одеси. Внаслідок таких злочинних дій інтересам ЗАТ «Закарпаттурист» завдано матеріальну шкоду на суму 312 746 гривень. 31 квітня 2012-го року прокуратурою Закарпатської області за матеріалами працівників УБОЗ УМВС порушено кримінальну справу по факту легалізації майна, що належало ДП ЛОК «Полонина» за ознаками злочину, передбаченого 4.1 ст.209 КК України».

Після порушення цієї справи, за ці роки, як з боку прокуратури, так і в закарпатських ЗМІ – жодної інформації про закінчення чи продовження цієї справи.

Принаймні, досі, адже http://uzhgorod.in просить вважати цей матеріал офіційним зверненням до контролюючих органів стосовно правомірності забудови курорту.

Антон РУСНАК

http://uzhgorod.in