В Ужгороді відкрили виставку Михайла Сапатюка до 90-річчя від дня народження художника

13 березня в галереї «Ужгород» шанувальникам традицій закарпатської школи живопису представили доробок її видатного представника – Михайла Сапатюка (1925-2000 рр.).
Народився майстер в Чехії, в родині емігранта з Закарпаття. Навчався у Празькій українській гімназії, де, зокрема, здобув і художній вишкіл.

У 1944 році поповнив лави радянської армії – воював у складі десантної групи на території Словаччини та служив у загоні партизанського з’єднання «Авангард». Згодом був удостоєний численних орденів та медалей за бойові заслуги.

 

 

 

 

 

Після демобілізації, Михайло Сапатюк оселяється в Ужгороді. Саме тут розпочинається насичене творче життя художника. Прийнятий до лише сформованої на той час обласної художньої спілки закарпатськими корифеями малярства (Йосипом Бокшаєм, Антоном Кашшаєм і Гаврилом Глюком), образотворець веде активну виставкову діяльність та бере участь у пленерах на теренах України, Словаччини, Угорщини, Польщі. А між тим – реалізує хист художника-оформлювача в театрах Львова та Ужгорода, в Закарпатській художньо-виробничій майстерні.

Сьогодні твори заслуженого художника України зберігаються у фондах вітчизняних і закордонних музеїв та в приватних колекціях. Добірку ж для цієї експозиції цілком надала родина митця. Всього – сорок робіт, як знайомлять глядачів із хронологією та географією творчості майстра, самобутністю і гармонійністю його реалістичного письма.

Виставка «In memoria», присвячена 90-річчю з дня народження Михайла Сапатюка, діятиме протягом двох тижнів.

http://zakarpattya.net.ua