Богдан Андріїв: «Ми зробимо Ужгород привабливим»

27 лютого міський голова Богдан Андріїв на прохання ужгородців зустрівся з усіма, хто хотів почути про зроблене за майже 100 днів на посаді, плани і перспективи змін у місті, поставити свої запитання і надати пропозиції. В останні два тижні міський голова також дав кілька інтерв’ю – для телеканалу, електронних ЗМІ. Проте інтерес до діалогу про гостроту проблем міста, їх вирішення не спадає, і це вкотре підтвердила пряма телефонна лінія з Богданом Євстафійовичем у прес-центрі газети «НЕДІЛЯ», коли телефон не змовкав і після визначеної години. Найбільш «гарячі» питання-відповіді пропонуємо й увазі читачів

– Доброго дня! Мене звати Наталя. Почну з болючого питання – про долю озера біля  «Кірпічки», що там буде: хоспіс чи облагороджена територія під парк? Друге питання. На «Шахті» діє територіальний центр для одиноких пенсіонерів. Мене цікавить, чи можливий варіант його розширення, адже людей, які потребують там перебувати, більшає. Третє питання: яка ситуація з виділенням житла воїнам-афганцям, котрі стоять у черзі?

– Доброго дня, дякую вам за запитання. Ділянка у колишньому парку Перемоги знаходиться в оренді, юридичних підстав для розірвання договору немає. Після закінчення терміну оренди ми розпочнемо працювати над створенням там паркової зони.

Щодо територіального центру для людей похилого віку. Наразі там перебувають приблизно 40 осіб. Якщо буде потреба його розширення, ми розглянемо це питання детальніше. Поки що на ту кількість людей, які звертаються до центру, місць вистачає.

З приводу вашого запитання про житло для афганців, можу сказати наступне. Наскільки мені відомо, років 15 тому для них було збудовано будинок. Скільки осіб отримали там житло, наразі пригадати не можу. Міська рада сьогодні не будує соціальне житло (тобто не тільки для афганців, а й інших пільгових категорій)  і не має можливості придбати його за кошти із бюджету Ужгорода. Зараз ми розглядаємо питання щодо забезпечення усіх без винятку воїнів-афганців земельними ділянками.

– Мене звати Марина, я журналіст. У Хусті минулого року разюче змінився центр міста. А Ужгород, який є обласним центром, має не найкращий стан в естетичному плані. Чи планується найближчим часом реконструкція історичних фасадів, щоб Ужгород зробити більш привабливим для туристів, бо хочеться, щоб наш край став справжньою туристичною Меккою. Ми маємо, що показати іншим, але нормальної інфраструктури немає.

– Буквально днями я був у Хусті, бачив, як він змінився. Цьому сприяла активна позиція нардепів та колишнього голови ОДА, було виділено велику суму коштів з державного бюджету. Ми також звертаємося до народних депутатів-ужгородців з проханням лобіювати виділення коштів на нагальні потреби міста. Крім того, ми й самі запланували великий обсяг робіт та передбачили в бюджеті на цей рік на реконструкцію історичної частини Ужгорода 46 мільйонів гривень. Тож зробимо наше місто більш привабливим, запевняю вас. Звісно, все одразу зробити не можна. Однак тільки буде покращення погодних умов, стабільно плюсова температура – будемо розпочинати роботи з облаштування (ремонту) фасадів будинків на площі Петефі, далі перейдемо до площі Театральної.

– А які вулиці будуть ремонтувати?

– Закарпатську (від «Дастору» до вул. Загорської), Собранецьку (від Гойди до Берчені), вул. Можайського (від 8 Березня до перехрестя біля греко-католицької семінарії), Перемоги (від Грушевського до перехрестя Баб’яка-Легоцького) і цю ж вулицю від обласної лікарні ім. Новака до пл. Петефі, саму пл. Петефі та історичну частину міста: пл. Корятовича, вул. Волошина, Корзо.

– Щодо створення ОСББ щось планується?

– Ми максимально сприяємо всім без винятку власникам багатоквартирних будинків, які хочуть створити ОСББ. Я вам продиктую телефон працівниці міської ради, Марини Юріївни Куберки, яка займається цим питанням. Будь ласка, звертайтеся, допоможемо чим можемо. Як і держава, міська рада стимулює фінансово створення таких об’єднань (диктує телефон – Ред.).

– У місті є аварійні балкони в центральній частині, чи будуть з ними щось робити?

– Так, звичайно, під час запланованих робіт із реконструкції історичної частини міста ми це робитимемо. Ми пішли максимально назустріч нашим громадянам, саме тим, хто мешкає у центральній частині міста – вони повинні будуть сплатити лише 1% від вартості робіт, 99% профінансуємо з міського бюджету. Закон дозволяє виділяти кошти на такі роботи виключно за умови співфінансування мешканців. Не знаю, чи в якихось містах є такі умови, до прикладу, в Івано-Франківську співфінансування таких робіт – 50/50. Тому, вважаю, все, що могли зробити, ми зробили.

–  Пане Богдане, я мама двох дітей, звати мене Наталя, проживаю в Новому районі. На фоні тих подій, які сталися днями, із вбивством собаки, скажіть, будь ласка, чи будуть вжиті якісь заходи, аби покарати людину, яка те вчинила. Я переживаю за своїх дітей, адже вони гуляють на вулиці, а той чоловік є неадекватним.

– З цього приводу я мав розмову з керівником міської поліції. Особу чоловіка, який скоїв той страшний злочин, встановлено. Однак його не затримали, тому що відповідальність за вчинення цього діяння не передбачає тримання під вартою на час проведення слідства. Безумовно, ця особа буде обов’язково покарана, адже це резонансна подія, яка сколихнула навіть усю країну.

– Богдане Євстафійовичу, доброго дня. Вам телефонують із  вулиці Гагаріна. Найперше, хочу вам подякувати за те, що нарешті маємо чудове вуличне освітлення, проблема ця турбувала нас давно.

– Світло світить, все в порядку?

– Так, ми вам дуже вдячні. Окремо дякую ще за освітлення вулиці Лавріщева, однак вона потребує і ремонту покриття. Якщо і надалі будете мати змогу і натхнення, то зверніть на це увагу. Крім того, хочу Вас просити, щоб Ви якось розібралися зі зв’язківцями, з їх відкритими люками. Один такий – на розі Гагаріна-Проектної. Там вже було кілька нещасних випадків. Ми давно зверталися з приводу цієї проблеми, але  поки що вирішити її не можемо. Дякую.

– Добре, будемо працювати, дякую за побажання. З приводу відкритого люка негайно дам доручення. Вивчимо питання і щодо ремонту вулиці Лавріщева.

– Добрий день. Мене звати Леся. У мене дуже багато запитань: і про дороги, і про білборди. Але я би хотіла запитати про більш перспективні речі. Я мама дитини, яка пішла до першого класу, у нас у місті катастрофічно не вистачає дитсадків і шкіл, дітей записати до них дуже важко. Чи планується будівництво цих закладів, а не тільки висоток, будинків?

– Проблема нам відома. За 20 років в місті не збудовано жодної школи, тепер розглядаємо можливість будівництва школи в Новому районі. Однак самі вирішити це питання не можемо, будемо просити субвенцію від Кабінету Міністрів. Щодо дитсадків, то вивчаємо зараз можливість (де нам це дозволяють технічні умови)добудовувати мансардні приміщення, щоб перенести у них актові чи спортивні зали і таким чином звільнити місце для створення нових груп у садочках.

– Газета «Неділя»?

–  Так.

– Пане Богдане, мене звати Наталя. Хочу спитати, що ви думаєте робити зі стихійною торгівлею? Чи можна з цим навести бодай якийсь порядок?

– Дякую за запитання. Хочу вам сказати, що працюємо і над вирішенням цієї проблеми. Сьогодні працівники муніципальної поліції знову вийшли на рейди, під час яких проводитимуть роботу із цими горе-продавцями. Уранці я бачив площу перед «зеленим базаром» чистою, а вже зараз там знову торгують.

Це не перший такий рейд, ми їх проводимо регулярно. Ми бачимо, у що перетворюється центр міста через стихійну торгівлю, і тут мова не йде про пенсіонерів, які торгують вирощеним на власному городі. Ми бачимо, що біля цивілізованого ринку на вулиці утворився ще один, де торгують ящиками яблук, апельсинів, бананів тощо. Це неприпустимо, зважаючи на те, що місця на ринку є. Не дотримуються жодні санітарні норми, місто захаращене. Ми проводитимемо цю роботу систематично, виходитимемо по кілька разів на день для перевірок, поки не наведемо лад. Залучимо працівників поліції, будемо попереджати, а якщо і так не захочуть іти з вулиці – вилучатимемо товар.

– Доброго дня, мене звати Ольга Дмитрівна. Я проживаю по вулиці Корятовича,2 більше 40 років. Богдане Євстафійовичу, я не пам’ятаю, коли у нас ремонтувався центр міста, подивіться, у якому стані фасади. Чи будете щось із цим робити?

– Так, цього року ми запланували масштабні роботи з комплексної реконструкції історичної частини міста. Роботи почнуться з реконструкції комунікацій та мереж. Згодом перейдемо до фасадів. Вулиця Корятовича у цьому переліку також є.

– Дуже вам будемо вдячні за це. І, якщо можна, ще одне питання. Раніше практикувалися подвірні обходи, коли перевірявся стан внутрішньоквартальної території, двориків. У нас жахлива ситуація: приватні підприємці і власники навколишніх будинків позалишали після ремонтів купу непотребу у спільному дворі. Чи можна щось із цим зробити?

–  Обов’язково спрямуємо до вас працівників муніципальної поліції, щоб розібралися у ситуації.

–  Доброго дня! Мене звати Надія Сергіївна, я проживаю по вулиці Заньковецької, 21. Хочу поскаржитися на роботу ЖЕКу, що нас обслуговує. У нас у дворі, де кілька багатоповерхівок, увечері страшно вийти – не світить жодна лампочка. І взагалі послуги нам надають неякісно. Що з цим можна вдіяти?

– Добрий день! Надіє Сергіївно, проблема нам відома. Ми оголосили тендер з визначення організацій, які обслуговуватимуть ужгородські багатоповерхівки. Він пройде найближчим часом. Однак найкращий вихід із цієї ситуації – створити ОСББ і самим контролювати, куди йдуть кошти, які Ви сплачуєте. Наразі ми зобов’яжемо ЖРЕР, який вас обслуговує, розібратися та усунути недоліки.

–  Доброго дня! Я знаю, що час вже вийшов, але чи можу я ще задати питання міському голові?

– Так, слухаю вас.

– Чи знаєте ви, що у нас на базі міської лікарні працює нікому не потрібний онкоцентр, який дублює роботу онкодиспансеру. Чи вивчали ви питання про доцільність його існування?

– Я перепрошую, ви – лікар?

– Ні.

– Я теж не фахівець у медичній галузі. Ситуація, про яку ви говорите, мені відома. Як мене переконували, в онкоцентрі, який працює в міській лікарні, лікують і супутні хвороби, а не тільки онкологічні захворювання, як в онкодиспансері. Однак наразі це питання ми прискіпливо вивчаємо.

Ужгородці та присутні під час телефонної лінії журналісти задавали міському голові також питання про погодження літніх терас, встановлення розміток пішохідного переходу, харчування школярів молодших класів, про державні закупівлі через електронний майданчик Прозорро, роботу комунальних підприємств тощо. На все Богдан Андріїв дав вичерпні і щирі відповіді.

Після закінчення телефонного спілкування з читачами газети мер відзначив у коментарі присутнім журналістам, що вже вкотре переконується, наскільки активні ужгородці, як люблять своє місто і вболівають за нього. «Це дозволяє нам, посадовцям, звіряти свої дії з «громадським барометром» і дає впевненість, що разом зможемо зробити Ужгород таким, як прагнемо і ми, і більшість мешканців», – підсумував Богдан Андріїв.

Газета “НЕДІЛЯ”