У берегівській Гараздівці пройшов «Осінній фестиваль»

Захід проводився вдруге. На нього були запрошені виконавці з різних регіонів краю.

Цим прагнули підкреслити, як сказав у вступному слові голова Берегівської районної ради Йожеф Шін, уродженець Гараздівки, що на Закарпатті можуть і мирно живуть представники багатьох національностей та народностей, які вміють разом і співпрацювати, і розважатись.

До святкування всіх запросила піснею про рідне село співачка обласної філармонії, теж уродженка Берегівщини, відома місткиня Аніко Надь. До слова, її родина, що мешкає в Берегові, теж приїхала на свято.

Господарів та гостей тепло вітав консул Генерального консульства Угорщини в Берегові Іштван Торжа.

“Дуже добре, що на нинішньому осінньому фесті присутньо багато молоді,- наголосив дипломат.- Сподіваюсь, що юнь запам’ятає цей день і куди б не занесла їх доля, юнаки та дівчата завше повертатимуться в рідне село.”

Про важливість знайти себе на землі, де народились, говорив зі сцени й керівник району Йожеф Шін. Він теж закликав молодь повірити в себе та один в одного, знайти своє місце там, де виріс і змужнів.

“Україна зараз переживає складні часи,- поділився думками очільник Берегівщини.- Тепер ми повинні, як ніколи, згуртуватись, жити єдиною родиною. А братня Угорщина завжди нам допоможе у скруті, за що їй велика подяка.”

Присутніх здоровили також заступник голови Берегівської РДА Ференц Бімба, керівник місцевого осередку КМКС Аттіла Балог, настоятель місцевого реформатського храму о.Саболч Надь, який теж закликав представників різних національностей та народностей жити у мирі та злагоді.

Перед початком розважальної програми Йожеф Шін нагородив призерів футбольного турніру, що пройшов до обіду. На велику радість господарів, перемогу вибороли місцеві спортсмени. Їм вручили гарний кубок. А володарям “срібла” принесли цілий тазик запашних фанків. Юні гараздів чани взяли гору над ровесниками з Малої Бийгані та Гаті і в перетягуванні канату. Окрім цього, дітей розважали змаганнями з випускання мильних бульбашок, виготовленням з паперу квітів, іншими захоплюючими майстер-класами та атракціонами.

Дорослі тим часом смакували бограчем чотирьох видів, приготовлених головним кухарем торжества Яношем Шіном зі свинини та телятини, до яких добавили сухих і “оленячих“ грибів, дегустували вишукане вино з “колодязя” цього напою.

Втамувавши таким чином органічні потреби, “зголодніла” до культурних заходів публіка, гаряче сприймала концертну програму. Довго не відпускали зі сцени танцювальний колектив дівчат, які назвали свій гурт “Гараздівські квітки”, гостей з сусідніх Малої та Великої Бийгані, мукачівського Дерцена, вишківських “Бічкашів”, які на цей раз виступили разом з милими дівчатами ансамблю “Комовтовш” з Ужгородщини. Глядачі побачили справді інтернаціональну програму, де виконувались пісні та танці різних народів. Хвилю оплесків і виклик на “Біс” отримала методистка районного відділу культури Людмила Медве-Паламарчук, котра дарувала аудиторії україномовні пісні. Побачили присутні, крім угорських та закарпатських, й композиції сусідніх країн, навіть турецький та циганський танці. Апогеєм свята став спільний “хоровод” всіх бажаючих, яким керувала юна Дора Токач з Вишкова під акомпономент “Вишківських бічкашів” та дівчат з ужгородського “Комовтовша”. До речі, музиканти вперше виступали разом, навіть без попередніх репетицій, “притирались”, як кажуть, безпосередньо перед виходом на сцену. Звичайно, такі віртуози, як соло-скрипалька Аніта Біров, акордеоніст Пал Бачі, контрабасист Йожеф Цейбей можуть собі таке дозволити.

Заверщилось свято вуличним карнавалом і запрошенням до всіх наступного року зібратись тут знову разом.