Чотирилапі ужгородці. Собаки проспекту

Усе більше мешканців Ужгорода заводять домашніх тварин і найрозповсюдженішими серед них є собаки. Звісно, людей приваблює відданість і розум чотирилапих. Крім того, часто діти просять батьків про пухнастого друга… і дорослі, як правило, їм не відмовляють.

Слід зазначити, що собака в хаті є справжнім домашнім цілителем. Науково доведено, що домашні улюбленці допомагають господарям легше впоратись зі стресом. Серед заядлих собаківників менше хворих на серцеві недуги. Нині існують навіть спеціальні методики «собачої» терапії. Між іншим, у Стародавньому Єгипті собака вважався символом богині Гули, покровительки лікування, а в стародавніх греків бог цілительства Асклепій (Ескулап) зображався також у вигляді собаки. Навіть сучасний напрямок лікування тваринами взагалі виник завдяки собакам. Тож не дивно, що окремі власники купують для своїх підопічних найвишуканіші наїдки, одежу, водять їх до салонів краси…

Ужгородці також не відстають від моди. Щодня тисячі мешканців міста вигулюють своїх пухнастих товаришів. Дехто навіть разом із чотирилапими відправляється на покупки, правда, не порушуючи загальноприйняті норми, тимчасово залишає їх під крамницями.

На жаль, в той же час, у місті не меншає й кількість безпритульних тварин. Незважаючи на те, що ще в січні у обласному центрі відкрився притулок для собак-безхатченків, на вулицях все одно можна помітити сумних чотирилапих, які також мріють про рідну домівку.

Цікаво, що сниться цим двом різним собакам, сфотографованим журналістом zakarpatpost.net на проспекті Свободи? Один з них має власника і дах над головою, інший – зовсім самотній.

 У кожного з них свої звички, свій характер та своя доля… Сумно тільки, що в сучасному світі знаходяться люди, які кидають своїх підопічних напризволяще.

Тож перефразовуючи відому фразу з «Маленького принца» Антуана де Сент-Екзюпері, чомусь спадає на думку майже риторичне питання: «Чи завжди ми відповідаємо за тих, кого приручили?»

Іван ДУХНОВИЧ

zakarpatpost.net