Чому вмирає Мукачево?

Під таким заголовком сьогодні у спільноті «Підслухано Закарпаття» у соцмережі ВКонтакте опубліковано  допис про проблеми Мукачева. Хоч інформацію автор подає анонімно, але в ній  розкрито справді важливі питання життєдіяльності міста над Латорицею.

 Нижче публікуємо повідомлення без змін.

«Проживаю в Мукачеві давно, останнім часом складається враження, що місто потрохи вмирає. В місті не відкриваються ніякі цікаві заклади, в місто не приїздять артисти з концертами, в місті немає молоді, всі або поїхали на навчання/заробітки або спилися. Навіть супермаркети не відкриваються. Де Ашан, Вопак, Сільпо, Велика Кишеня, Фуршет, АТБ і т.д.?

Спробую згадати, які відомі артисти були в Мукачеві в 2016 році і…не можу нікого згадати. В Ужгород щотижня приїздять артисти, дають концерти, багато клубів, в яких кожного дня дискотеки. Навіть в Берегово майже щотижня запрошують відомих артистів. За 2016 рік в Берегові в MAGNUM’і побувало стільки відомих артистів, скільки не було в Мукачеві за 5 або 10 років. В Мукачево не їде ніхто! Абсолютно! Подивіться склад Мукачівської Ради, там одні пенсіонери, і це не просто так. Цим містом керують пенсіонери, це місто пенсіонерів!

Для молоді в цьому місті немає нічого — ні концертів, ні дискотек, ні перспектив. Єдине, що тут проводять — це декілька заходів для пенсіонерів, типу Свято меду чи Свято вина.
Як оживити місто? Як повернути молодь в Мукачево? Може хтось скаже, що я неправий, може я живу в іншому Мукачеві? Хочеться почути коментарі Андрія Балоги, депутатів Мукачівської Ради, Геннадія Москаля та депутатів Закарпатської Ради з цього питання. Як ми, молоді активні мукачівці, можемо допомогти вирішити цю проблему?» – йдеться у повідомленні.

Тож що насправді відбувається в Мукачеві?

Слід зазначити, що життя в Мукачеві останнім часом справді ніби в осінній сезонній сплячці. Правда, триває вона у всі пори року. Дійсно, якісь культурні заходи стали рідкісним явищем, зірок естради до міста ніхто не запрошує, а ті фестивалі, що є (скажімо, «Вариське пиво»,  «Червене вино») проводяться не заради підтримки здорового способу життя, а пропагують алкоголь… Зате в парку Перемоги активно проводиться реконструкція, нещодавно з’явилися атракціони, лавиці, викладено нову бруківку, хоча місце відпочинку є не надто популярним і не надто людним, туристи його відвідують нечасто, закуплені для ярмарків будиночки простоюють і використовуються лише від час фестивалів.

Щодо закладів торгівлі,  то також, на жаль, тенденція не пускати в місто «чужих»  є лише в  Мукачеві, адже навіть якщо взяти маленькі міста Хуст, Берегово, Сваляву, то навіть там є більше супермаркетів. Як не прикро, у  Мукачева альтернатива невелика, або її взагалі немає… Хоча в Ужгороді, приміром, успішно працюють і співіснують у рамках мирної і здорової конкуренції  більше десяти різних торговельних мереж.

Сучасне  Мукачево неабияк відстає від деяких районних центрів Закарпаття, навіть вітрини окремих магазинів нагадують часи колишнього Радянського Союзу. Центр міста вночі є досить темним,  ремонти в ньому останнім часом проводяться рідко, а будівлі мають вигляд,  ніби застрягли у часі ще 50 років тому. Чого варта тільки будівля ДЮСШ, з якої відвалюється штукатурка, а поруч – термальний басейн, який також вже давно потребує модернізації.

Крім того,  як повідомляв zakarpatpost.net, днями в Мукачеві взагалі почалася справжня війна кланів. Причиною конфлікту став  кінотеатр «Перемога». Справа в тому, що під час засідання комісії техногенно-екологічної комісії та надзвичайних ситуацій Мукачівського міськвиконкому чиновники вирішили, що об’єкт знаходиться у аварійному стані і потребує ремонту. Незабаром муніципальна поліція склала припис і зобов’язала керівництво закрити кінотеатр. На захист «Перемоги» виступила громадськість міста над Латорицею, почався навіть збір підписів із вимогою припинити тиск на керівництво кінотеатру. Лише завдячуючи тому, що конфлікт набув неабиякого розголосу, «Перемога» врешті-решт перемогла і установа таки відновила роботу.

До речі, в Мукачеві, незважаючи на пропаганду демократичних засад, влада робила спробу закрити навіть газетні кіоски, мотивуючи свої дії тим, що встановить кращі. І що найсмішніше, після скандальної сесії Мукачівської міської ради, на якій робилася спроба «проштовхнути» рішення проти газетярів, окремі народні обранці, у приватних розмовах із журналістами зізналися, що  навіть не знали, за що голосували.

У  той же час у мерії причину демонтажу кіосків з періодикою мотивували потребою «впорядкування території в центральній частині міста, включаючи площу Кирила та Мефодія, площу Духновича, вул. Возз’єднання». Схоже, чиновники вирішили, що з усім іншим в центрі міста порядок і для «відновлення привабливості» залишилось лише прибрати тимчасові споруди.

Утім вони отримали рішучу відсіч із боку підприємців. На таку реакцію міська рада зовсім не очікувала. До речі, на зустріч заступників міського голови з власниками МАФів не пустили навіть представників телеканалу «М-студіо» та інтернет-видання «PMG.ua», а самі чиновники під час зібрання «пішли на перекур», але до зали так і не повернулися.

Відтак на наступному засіданні сесії депутат Олег Казибрід вніс на розгляд депутатського корпусу проект рішення про скасування рішення виконкому. Однак політики, які запевняли людей у повній підтримці їхніх дій та позицій, вчергове продемонстрували свою справжню «натуру».

Між іншим, не додає місту привабливості в очах громадськості і ситуація з перестрілкою, яка трапилась торік, адже про кримінальні розборки в Мукачеві зовсім не з позитивного боку заговорила вся Україна.

Отже, невже друге за кількістю населення в області занепадатиме й надалі?

zakarpatpost.net