Як ставляться закарпатці до нестандартної зовнішності

Сьогодні татуюванням чи ірокезом нікого здивувати не можна, однак все ж у більшості краян подібні сміливі рішення щодо зовнішності викликають якщо не відразу, то здивування. І все ж, охочих виявити таким чином власне «я» не меншає. Так як же насправді реагують оточуючі на неформалів.

Міжнародний кадровий портал hh.ua нещодавно провів дослідження, під час якого намагався з’ясувати ставлення «білих комірців» до людей із ексцентричною зовнішністю.

Як показало опитування, більшість офісних співробітників не відчувають негативних емоцій до колег-неформалів. Навіть більше, кожен шостий зазначив, що сприймає позитивно будь-який прояв індивідуальності. Один із чотирьох не бачить нічого поганого у змінах зовнішності за умови, що вони доцільні. А кожен другий ставиться нейтрально і вважає, що імідж — особиста справа кожного.

За даними опитування, переважній більшості (72%) офісних службовців доводилося працювати з людьми, зовнішній вигляд яких суттєво відрізнявся від зовнішності решти співробітників. Зокрема, двоє із п’яти помічали татуювання на тілі своїх колег. Стільки ж знайомі з людьми, які не лише віддають перевагу неординарному одягу в повсякденному житті, але й приходять у такому вигляді на роботу. Кожен четвертий офісний співробітник зазначив, що зустрічав колег із пірсингом і тунелями, а кожному п’ятому доводилося працювати з тими, в кого були дреди чи ірокез.

zakarpatpost.net також вирішив дізнатися, яким є ставлення закарпатців до людей із нетиповою зовнішністю.

Як виявилося під час дослідження, більшість краян реагують на нестандартний імідж нейтрально. Правда, дехто виступає категорично проти всього, що виходить за рамки загальноприйнятого і привертає до себе увагу.

«То погано! Я всякого надивився. Є гарні дівчата, а всі в татуюваннях. Усі! З ніг до голови. А коли постаріють?» – зауважив один із респондентів.

«Колись із Європи до нас прийшла мода купірувати (обрізати) вуха, ампутувати хвости собакам. Потім це заборонили, оскільки зрозуміли, що будь-яке тіло – це виріб ТВОРЦЯ. Так для чого ж його псувати? Це стосується і людей. Правда, папуаси в джунглях не розуміють цього, бо вони неосвічені дикарі. Тому і обвішують свої носи, губи, язики, груди, пупки всякими цяцьками, наносять куди тільки можна татуювання. Але вони,як кажуть, «не відають, що творять» і відстають від “цивілізовоного” світу років на 800. Тож хто ще хоче на їхній рівень розвитку?» – наголосив інший.

У  той же час багато хто схвально відгукнувся про нетиповість колег чи знайомих.

«Знаю лікаря (Угорщина), який врятував не одне життя. Регулярно їздить з волонтером у країни третього світу. Робить операції – БЕЗКОШТОВНО… Весь в татухах, дуже дивна зачіска. І знаю безліч людей, без “противних” тату і т.д., які нищать свій народ», заявила ужгородка пані Анна.

«Ставлюсь добре, але все повинно гармонійно виглядати», зізнався пан Михайло також із міста над Ужем.

«Вважаю, що фарбування тіла, незвичний макіяж, пірсінг, тату – це нормально. Але є одне «але». Все має мати естетичний вигляд, бути символом якогось внутрішнього «я». Тату не повинно робитися  за настроєм, або тому що це зараз модно, або через те що подібна наколка є на тілі подруги чи товариша. Перед тим, як наносити на себе якийсь узор, потрібно дізнатися, що означає кожна деталь, бо згодом може виявитися, що малюнок є символом того, що людина – легкої поведінки, або що вона відноситься до сексуальних меншин чи просто шукає партнера» – підкреслила інша мешканка обласного центру пані Вікоторія.

Цікаво, що за даними Міжнародного кадрового порталу, лише 8% офісних співробітників дотримуються традиційних поглядів і вважають, що на роботі треба виглядати, відповідаючи всім вимогам і в той же час серед «консерваторів» помітно більше людей зрілого віку (45+). Також більш вимогливі до зовнішності співробітників керівники, зокрема менеджери вищої ланки й власники бізнесу.

Отже, як казав  Максим Горький: «Людина є прикрасою світу», тому прикрашаючи себе пірсінгом, ірокезом чи татуюванням головне, не спотворити, а зробити світ довкола кращим… принаймні своєю внутрішньою красою.

zakarpatpost.net