Скільки закарпатців потрапить за грати… за подвійне громадянство

Депутати готують законопроект,  який забороняє подвійне громадянств в Україні. Якщо для мешканців інших областей він нічого не означає, то для закарпатців є «сіллю на рану», адже в нас із двома паспортами живе майже третина населення.

На двох конях

Не можна сказати, що в закарпатці не є патріотами, просто мешканці Срібної Землі – люди, які вміють викручуватися у складних життєвих обставинах. Ось і виживають, як уміють. Заробітчанство для багатьох родин є єдиною альтернативою, аби прогодувати родини. Логічно, що маючи документ громадянина Чехії чи Угорщини знайти «місце під сонцем» у країнах Європи простіше.

-Маю угорські документи, – каже zakarpatpost.net пан Василь із Берегівщини. – Оскільки в Будапешті зараз також досить скрутно з роботою, перебрався до Іспанії. Там платить більше. Вдома буваю раз на рік. Однак родина ні в чому наразі не має потребу. А піти на крайнощі змусив випадок. Важко захворіла мама. Грошей на операцію не було, а час спливав швидко. Брат, який живе в Англії допоміг фінансово, а також підказав нюанси  з документами. Тож за три місяці вдалося заробити потрібну суму. Поїхала, між іншим, ми разом із трьома сестрами. Зараз, слава Богу, і мама живе, і рідні більш-менш матеріально забезпечені.

Подібних історій багато. Дехто, між іншим, за кордон часто їздить за продуктами, хтось – відпочивати. Тож мати два паспорти мешканцям Закарпаття зручно.

До речі, не лише «прості смертні» вдаються до подібних хитрощів. Багато депутатів обласної ради,  окремі міські, сільські голови, очільники районних рад та представники держапарату також живуть, як кажуть «на два фронти».

Покарати не можна помилувати

Досі хоча офіційно подвійне громадянство і не дозволене, але й не заборонене. Фактично, якщо документ іншої держави у людини виявлять, за це її просто змусять сплатити штраф. За приховування інформації кримінальна відповідальність також не передбачена.

Однак цими днями нардепи вирішили встромити спину у ніж тих, хто має два паспорти.

Зокрема, як заявив один з депутатів, він працює разом з групою інших народних обранців над законопроектом, що передбачає позбавлення українського громадянства тих, у кого є паспорт іншої держави. В умовах війни з Росією, це, звісно, виглядає, як позитивний крок, утім у документі можна уточнити про які саме держави йде мова і тоді закарпатці змогли б і далі спокійно спати, не переймаючись тим, що буде завтра і які ще новації їм чекати від державних мужів.

До речі,  не оминає увагою «слуга народу» і етнічних угорців, які проживають на території нашої області, приписуючи їм зв’язки зі скандальною партією «Йоббик».

 – Саме масова роздача російських паспортів і відповідно створення п’ятої колони передувало окупації Криму і початку війни на Донбасі. Зараз маємо факти масової видачі угорських паспортів на українському Закарпатті, румунських та молдавських на Південній Буковині та навіть польських на Волині і Західної України. З огляду на відверто антиукраїнську діяльність однієї з провідних угорських партій “Йоббік”, територіальні претензії до України, які дозволяє собі висловлювати лідер правлячої Ліберальної партії Молдови Міхай Гімпу і дії польських шовіністів, ми українці повинні діяти швидко і ефективно, – пояснив депутат газеті «КП в Україні».

Між іншим, голова Закарпатскої ОДА Геннадій Москаль під час однієї з прес-конференцій в газеті “Час” заявив, що: «В Україні де-факто уже давно існує подвійне громадянство. Хочемо ми цього чи ні, рано чи пізно нам доведеться його визнати де-юре».

Утім позиція парламентарів, принаймні окремих із них, зовсім інша… і  чим обернеться для нашої області прийняття закону – покаже тільки час.

Адже безвізовий режим досі залишається недосяжним…

zakarpatpost.net