Балога – проти, Москаль і Деркач – за. Позицію Рівіса коментують політики

Голова  Закарпатської обласної ради став дуже популярним. Окремі його тези, сказані під час інтерв’ю телеканалу “Тиса”, як повідомляв уже zakarpatpost.net,  обговорює не лише громадськість, але й політики. Зокрема, свої позиції з приводу висловили Віктор Балога та Степан Деркач. Що цікаво, один з порозумінням ставиться до ситуації, а інший – гостро засуджує Михайла Рівіса.

«Якщо Банкова проковтне сепаратистську заяву голови Закарпатської облради, значить це і є їхньою політикою.

Вас шокували такі слова офіційної особи? А що можна хотіти від політика, обраного на посаду «Опозиційним блоком», «Відродженням» і БПП?

Головне – Банкова заявляє, що «поборола клан Балог». Не знаю, хто там кого поборов і що це за клан, але наша команда ніколи нікому не дозволяла і не дозволить розхитати ситуацію на Закарпатті. Хоча бажаючих завжди було багато, в тому числі це і нині діючий Президент.

Звичайно, кошти на дороги Закарпаттю потрібні так само, як і всім областям України. Але не ціною шантажу і подібних заяв.

Разом з тим, хочу всіх заспокоїти. Закарпаття, як і всі регіони України, боролося за краще майбутнє на Майдані. Славетна 128-ма мукачівська бригада боролася і бореться на передовій з агресором. Бізнес, волонтери чим можуть, тим допомагають фронту. Так було, є і буде, незалежно від заяв тих, хто називає себе «легітимною владою» на Закарпатті, – написав Віктор Балога  на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Якщо брати до уваги міркування Фрейда, то мовлене Рівісом, з урахуванням його ментальності та генетики, слід вважати справедливим. На Закарпатті до 1946 року, поки не відбулося приєднання до Радянської України, були порядок і культура, по вертикалі, у всіх відношеннях. Він, як керівник, який реально оцінює ситуацію, що склалася на сьогодні, відчуваючи пульс громадськості, тверезо відреагував на факт ігнорування центральною владою пунктів, від яких залежить ступінь напруги у суспільстві та невдоволення населення. Якщо закарпатський соціум сприймається як придаток, що не має власної точки зору, а область штучно поставлено навколішки, у позу нужденного прохача, то це поганий прецедент для держави… Фактів щодо такого явища предостатньо: блокування доріг, центральних та державного значення, чимало іншого. Найбільш сумне у цьому нашумілому інтерв′ю — те, що послідовно і логічно відображена ситуація на Закарпатті сприймається як загроза від′єднання та прояв сепаратизму. Хоча з іншого боку, відповідь, по-іншому сформульована Михайлом Рівісом, навряд чи викликала б бодай дещицю уваги до себе та проблем Закарпаття з боку центральної влади», – зазначив  у сецмережі Фейсбук  Степан Деркач.

Слід зазначити, що Геннадій Москаль, коментуючи слова Михайла Рівіса, заявив:

«На Закарпатті немає сепаратизму чи антиукраїнських настроїв. Область була, є і буде складовою частиною України. Разом із тим Закарпаття залишається дотаційним на 76 відсотків (деякі райони – більш, ніж на 98 відсотків) і залежним від вливань із Державного бюджету України. Зараз область перебуває в дуже скрутному фінансовому становищі, через перекоси з дотаціями та субвенціями виникла заборгованість у медичній, освітній та інших галузях. Щоб вирішити питання з виділенням необхідних коштів, я змушений залишитися в Києві й пропустити чергову сесію обласної ради. Нестабільний фінансовий стан в області провокує постійний відтік кваліфікованих кадрів за кордон, деякі медичні та освітянські заклади в прикордонних районах знаходяться на межі закриття через брак спеціалістів. Тому слова голови облради мають не політичне, а економічне підґрунтя. Це спроба звернути увагу на реальний фінансовий стан області, який дійсно бажає бути набагато кращим», наголосив на своєму офіційному сайті очільник Закарпаття.

zakarpatpost.net