Як дізнатися, чи вживає ваша дитина наркотики? Мукачівці можуть це перевірити

У рамках «Програми захисту прав дітей» у Мукачеві придбали тести для безкоштовного анонімного обстеження на наявність наркотичних речовин.

Дитина і наркотики – страшне словосполучення. Як взагалі таке трапляється? І чому батьки, найближчі люди, не бачать, що у їхнього чада почалися проблеми. Коли проморгали момент віддалення дитини від сім’ї?

Насправді, завжди видно, коли відбуваються якісь зміни з дитиною. І якщо ви дізналися, що ваша дитина і наркотики вже познайомилися один з одним, то знайте, що проблеми почалися набагато раніше. Шукати зародок проблеми треба, там, де все ще було добре.

Підлітки не пов’язують куріння конопель, нюхання клею, поїдання пігулок зі словом наркотики. Для них це просто веселе проведення часу. Безліч комедійних фільмів про наркоманів і їх «розвеселе» життя прокручують по телебаченню і в кінотеатрах. Так з дитинства неправдиві дані про те, що наркотики – це весело й прикольно, осідають у свідомості дітей. Так само, як у більш старшого покоління, свята асоціюються зі спиртним: Новий Рік – шампанське (сам президент стоїть перед всією країною з фужером), День народження – горілка («за здоров’я!»), випускний – горілка, 8 Березня – шампанське, вино (жіноче свято).

Саме тому, що мало стабільних, вірних знань, дитина легко може стати жертвою наркотиків. За статистикою приблизно 50% хлопчиків і 80% дівчаток достатньо один раз вжити героїн, щоб отримати стійку залежність. Потрібно своєчасно давати дитині інформацію про наркотики. Постійно тримати в полі зору його емоційний стан, коло його друзів, його інтереси. І вчасно помітити труднощі в його житті і допомогти з ними впоратися.

У рамках міської «Програми захисту прав дітей» придбано тести для безкоштовного анонімного обстеження на наявність наркотичних речовин шляхом проведення цітотесту на їх наявність у сечі.
– Якщо у вас виникли підозри або ви помітили у близької вам людини ознаки вживання наркотичних речовин, це вже привід негайно звернутися до лікаря, щоб розвіяти свої сумніви і отримати достовірний результат, – повідомили газеті «Мукачево Express» у відділі охорони здоров’я міськвиконкому.

Для проведення дослідження потрібно звернутись до свого сімейного лікаря (лікаря педіатра) центру первинної медико-санітарної допомоги Мукачева або у кабінет «Довіра» райлікарні. Анонімність обстеження та результатів гарантується. Контактний телефон у Мукачеві: 2-20-31.